BCE incepe sa cumpere obligatiuni emise de companii, o noua incercare de a ridica inflatia in zona euro
Euro, bani
Banca Centrala Europeana (BCE) va incepe, miercuri, sa cumpere obligatiuni emise de companii, in speranta ca le va incuraja astfel sa imprumute si sa cheltuiasca, o noua incercare a BCE de a relansa o inflatie extrem de scazuta in zona euro, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Cu toate acestea adaugarea de obligatiuni emise de companii in programul de achizitii de active al BCE, in valoare de 1.740 miliarde de euro, se confrunta cu obstacole semnificative.
Piata pentru astfel de obligatiuni are o valoare de 500 pana la 600 miliarde de euro dar este in mare parte limitata la marile companii din Franta si Olanda. Iar aceste companii se bucura deja de un acces facil la credite, astfel ca interesul lor in obtinerea de finantare ieftina ar putea fi unul limitat.
Analistii sunt de parere ca succesul acestui program va depinde de capacitatea BCE de a atrage noi debitori care sa traga in jos costul creditelor in economii precum Italia si Spania, unde costurile raman ridicate.
"In acest moment, nici chiar BCE nu este sigura cat de multe obligatiuni emise de companii va putea sa cumpere. De exemplu, am putea avea unele luni cu achizitii puternice de 9 pana la 10 miliarde de euro si unele mai slabe, cum va fi luna august, in care achizitiile se vor situa intre 1 si 2 miliarde de euro", considera analistul Deutsche Bank, Michal Jezek.
Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat ca institutia nu si-a fixat tinte pentru achizitiile de obligatiuni emise de companii si cel mai probabil va incepe cu un volum mic pe care sa il creasca in timp. Potrivit surselor BCE spera sa cumpere in fiecare luna obligatiuni emise de companii in valoare de 5 pana la 10 miliarde de euro, in speranta ca astfel va reusi sa stimuleze companiile sa demareze noi emisiuni.
In paralel, BCE cumpara luna active in valoare de 80 de miliarde de euro, in principal titluri de stat, cel putin pana in luna martie 2017. Insa aceste achizitii nu au reusit sa alimenteze inflatia astfel ca recent BCE a decis sa isi extinda gama de active achizitionate.
Desi analistii se asteapta ca BCE sa se implice in mod activ pe piata primara de capital, pentru atingerea obiectivelor ar putea fi fortata sa cumpere si de pe piata secundara. "Momentul in care au inceput achizitiile sugereaza ca BCE vrea sa profite de perioada de dinaintea vacantei de vara" se arata intr-un raport elaborat de analistii de la Morgan Stanley.
Mai multe despre:
#BCE#obligatiuni
Pe acelasi subiect: