BCE a achizitionat obligatiuni de 85,2 mld. euro, peste limita anuntata initial, pentru a stimula cresterea economica in zona euro
Sediul BCE din Frankfurt
Banca Centrala Europeana a achizitionat obligatiuni de 85,2 miliarde de euro (96,8 miliarde de dolari) in mai, in cadrul extinderii masurilor de relaxare cantitativa (QE), in care sunt incluse si bondurile corporatiste, transmite Bloomberg.
Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a stimula inflatia, in martie BCE a majorat peste asteptari achizitiile lunare de obligatiuni de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.
Pana la 31 mai 2016, BCE a ajuns sa detina un portofoliu de titluri de stat si si obligatiuni din sectorul privat in valoare de 1.000 miliarde de euro, arata datele publicate luni de BCE.
In mai, BCE a achizitionat obligatiuni guvernamentale in valoare de 79,7 miliarde de euro, la care s-au adaugat obligatiuni garantate, in valoare de 5,6 miliarde de euro si titluri de valoare garantate cu active (ABS), in valoare de 17 miliarde de euro.
Achizitiile de bondurile corporatiste, cu scadenta de la sase luni la 30 de ani, vor fi desfasurate prin intermediul a sase banci centrale si vor include asiguratori si companii non-bancare.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a confirmat saptamana trecuta ca Banca Centrala Europeana va continua sa cumpere active in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, in cadrul unui program de relaxare cantitativa care se va derula cel putin pana in luna martie 2017.
"Consiliul guvernatorilor va monitoriza indeaproape evolutia perspectivei pentru stabilitatea preturilor si, daca va fi nevoie, va actiona prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile in cadrul mandatului nostru", a precizat Draghi.
De mai multi ani, inflatia in zona euro se situeaza sub tinta de 2% a BCE, in conditiile in care somajul ridicat tine sub control salariile, cererea pentru bunuri si servicii ramane slaba iar cotatiile reduse la petrol trag in jos preturile.
Potrivit unei estimari preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas in teritoriu negativ in mai, pentru a doua luna consecutiv, chiar daca preturile de consum s-au situat la minus 0,1%, fata de minus 0,2% in aprilie.
Pe acelasi subiect: