Mario Draghi: BCE este pregatita sa adopte in martie noi masuri de politica monetara
Banca Centrala Europeana este pregatita sa adopte in martie masuri, pentru a se asigura ca politicile sale monetare ajung la economia reala, daca aceasta va fi amenintata de turbulentele de pe pietele financiare, a declarat, luni, presedintele Mario Draghi, potrivit Bloomberg.
Economia zonei euro a crescut cu 1,5% in T4 din 2015, dupa un avans de 1,6% in precedentele trei luni, potrivit Eurostat.
"Pe fondul recentelor turbulente financiare, vom analiza situatia transmiterii masurilor noastre monetare prin intermediul sistemului financiar si in special al bancilor. In plus, BCE va examina impactul declinului pretului la energie si, in cazul in care unul din acesti factori va cauza riscuri la adresa stabilitatii preturilor, nu vom ezita sa actionam", a afirmat seful BCE, in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European.
Referindu-se la economia mondiala, Mario Draghi a afirmat: "Este necesara continuarea procesului de reechilibrare pentru a se asigura o crestere sustenabila pe termen mediu, ceea ce ar putea implica unele turbulente pe termen scurt, care vor trebui atent monitorizate".
Seful BCE a prezentat eforturile din 2014 ale institutiei, pentru recastigarea increderii in sectorul bancar.
"Declinul pretului actiunilor bancilor a fost amplificat de perceptiile ca institutiile financiare ar putea fi nevoite sa faca eforturi mai mari pentru a-si ajusta modelele lor de afaceri la un mediu economic caracterizat de rate scazute ale dobanzilor si la reglementari mai dure privind capitalul, solicitate de autoritatile internationale. Totusi, trebuie sa recunoastem ca aceste cerinte au stabilit fundatia pentru cresterea rezistentei sistemului financiar ca intreg", a spus el.
Luna trecuta, BCE a decis sa lase nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro, la nivelul minim record de 0,05%, care stationeaza din septembrie 2014. De asemenea, BCE a mentinut dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,30% si dobanda la depozite la minus 0,30%.
Pentru a stimula inflatia, BCE a demarat o serie de masuri de stimulare in cursul anului trecut.