Isarescu: Nu exista pericol de deflatie. La o crestere de 6% a consumului nu putem vorbi despre asta
Romania nu risca intrarea in deflatie, desi Banca Centrala estimeaza ca inflatia va ramane in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, pentru ca se inregistreaza o crestere a consumului de 6%, iar pana la finalul anului poate ajunge la 10%, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Nu (intram in deflatie - n. r.). Si am doua argumente. In primul rand, grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip soc, vine nu neaparat din reducerea TVA la 19%, care nu este certa, dar nu puteam sa nu o luam in calcul. Grosul vine tot de la reducerea TVA la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in cosul de consum este foarte mare. Noi am calcula un indicator de transmisie de 60% (impactul scaderii TVA in preturi - n. r.), dar este mult mai mare. Si perioada a fost bine aleasa, cu oferta bogata. A fost o decizie fericita si pentru ca s-a adresat unui sector al economiei care are capacitati de productie", a explicat guvernatorul BNR.
Un al doilea argument este legat de faptul ca, la o crestere de 6% a consumului, care probabil se va duce la 10% pana la finalul anului, nu se poate vorbi despre deflatie.
"Atunci (in deflatie - n. r.) se amana consumul in asteptarea scaderilor de preturi. Pericolul nu este in scaderea preturilor, pericolul il constituie reducerea graduala a consumului de natura sa reduca cererea si sa reduca cresterea economica. Nu vedem pericol. Avem crestere de consum si avem crestere economica", a subliniat Isarescu. Totusi, sustine seful BNR, se contureaza presiuni inflationiste din cresterile de salarii anuntate, care sunt foarte mari. "7% - 8% - 10% este o crestere mare si se anunta cresteri si mai mari. Cu greu poti sa te gandesti ca ai cresteri de productivitate de 10% in actualele conditii in Romania. Deci, trebuie sa se duca undeva... dar vor fi ecranate de reducerea preturilor la alimente", a subliniat guvernatorul BNR.