BCE a mentinut dobanda-cheie, dupa ce in luna martie a adus-o la nivelul zero, pentru prima data in istoria institutiei
Sediul BCE din Frankfurt
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa nu modifice dobanzile, dupa ce la sedinta din luna martie le-a scazut la un minim istoric in incercarea de a impulsiona inflatia slaba din zona euro, informeaza AFP, potrivit Agerpres.
Un purtator de cuvant al institutiei de la Frankfurt a precizat ca BCE a lasat dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost mentinuta la 0,25% iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.
Atentia analistilor se va indrepta spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 12,30 GMT. Aceasta conferinta va fi prima interventie publica a lui Mario Draghi dupa un val de critici venite recent din Germania, prima economie europeana, nemultumita de dobanzile reduse si lichiditatile abundente injectate pe piata de BCE.
BCE a luat prin surprindere pietele financiare, in luma martie, cand a redus dobanda de politica monetara la nivelul zero, pentru prima data in istoria sa, si in paralel a majorat achizitiile lunare de obligatiuni, de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.
Incepand luna septembrie 2014 si pana luna trecuta, dobanda de baza practicata de BCE a stationat la nivelul minim record de 0,05%.
Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.
Decizia BCE vine in contextul in care Europa inca inregistreaza o revenire economica timida. Ultimele date publicate de Eurostat arata ca PIB-ul zonei euro a urcat usor cu doar 0,6% in trimestrul patru din 2015, similar cu avansul inregistrat in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 1,8%, fata de 1,9% in trimestrul trei din 2015. Totodata, inflatia se mentine pe teritoriu negativ de anul trecut.
Germania critica politica lui Mario Draghi
Pe de alta parte, Germania s-a declarat nemultumita de politica Bancii Centrale de la Frankfurt, apropiati ai cancelarului Angela Merkel sustinand ca deciziile BCE privind ratele dobanzilor afecteaza sumele de bani puse deoparte de cetatenii germani pentru perioada pensiei si ar putea duce la o bula a activelor.
"Banii aruncati din elicopter" vor fi in final costisitori pentru statele din zona euro si, evident, pentru platitorii de taxe, a avertizat luna trecuta presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), intr-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.
"Banii aruncati din elicopter" sunt sumele care ajung in consum nu pe filiera bancilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, intr-o incercare de a stimula cheltuielile si inflatia. Dupa ani de incercari disperate de a stimula cresterea economiei, unii bancheri si oficiali se tem ca politica monetara nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economistii apreciaza ca "banii aruncati din elicopter" ar fi o solutie in ultima instanta.
"Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca - de fapt vor provoca goluri imense in bilanturile bancilor centrale", a afirmat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
"In cele din urma, statele din zona euro si, prin urmare, platitorii de taxe vor sfarsi prin a fi nevoiti sa suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile bancilor centrale o lunga perioada de timp", a explicat Weidmann, intr-un interviu acordat grupului media german Funke.
Decizia de a acorda sau nu bani cetatenilor si modul de realizare au fost excesiv politizate si ar trebui gestionate de guverne si parlamente, bancile centrale neavand mandat pentru astfel de masuri, a spus oficialul, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE.
Mai multe despre:
#BCE#dobanda de politica monetara
Pe acelasi subiect: