"Ucraina nu poate cere bani in fiecare zi. Da, sunt un sustinator al sprijinirii Ucrainei in momente dificile. In acelasi timp, stim foarte bine ceea ce a spus FMI zilele acestea, ca Ucraina trebuie sa gaseasca resurse interne, pentru ca aceste resurse exista", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa Consiliul European, intrebat ce parere are despre ajutorul cerut de Ucraina pentru a-si plati datoriile la gaze catre Gazprom.

Seful statului a precizat ca Romania nu se va opune unui ajutor daca Ucraina va avea probleme. 

"In cazul in care Ucraina se va confrunta cu dificultati in ceea ce priveste plata, bineinteles ca Romania nu se va opune sa o ajute sa achite nota de plata. Dar Ucraina trebuie sa inteleaga ca este o tara mare care trebuie sa gaseasca resurse pentru a supavietui pe cont propriu, nu sa ceara mereu bani", a subliniat Basescu. 

"Libertatea inseamna sa-ti creezi propriile conditii pentru a ramane libera, pentru ca, daca esti atat de dependenta in ceea ce priveste gazele, banii, hrana, nu poti deveni o tara puternica", a mai spus Traian Basescu. 

Autoritatile din Rusia si Ucraina au ajuns recent la o intelegere in privinta pretului gazelor naturale, care ar urma sa fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a incheia un acord formal care ar elimina ingrijorarile privind eventuale intreruperi in aprovizionarea de gaze pe continent. 

Presedintele Petro Poroshenko a anuntat, sambata, ca tara sa a acceptat sa plateasca Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, relateaza The Wall Street Journal.