"Nu exista niciun risc cauzat de oficialii rusi in cooperarea cu Europa, dar exista riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin, intr-o conferinta de presa, organizata la Belgrad. 

"Daca vom observa ca partenerii nostri ucraineni vor incepe sa preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrarile pe masura gazului sustras", avertizeaza Putin, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Rusia a sistat, din iunie, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul in care Kievul refuza sa achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, acumuland restante de 5,3 miliarde de dolari. 

O reuniune intre reprezentantii Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene pe tema gazelor este programata pe 21 octombrie la Bruxelles. 

Pentru a permite alimentarea cu gaze a Europei ocolind Ucraina, compania rusa Gazprom a demarat proiectul South Stream, care va tranzita Serbia.

"South Stream nu poate fi realizat cu sustinerea unei singure parti. Este ca in iubire: nu poti fi fericit decat daca sunt doua persoane care participa la acest proces incredibil", a subliniat Putin.

Bulgaria a blocat lucrarile la proiectul South Stream, dupa ce Comisia Europeana a denuntat nerespectarea standardelor europene privind licitatiile publice. Lucrarile pe teritoriul Serbiei continua. 

Comisia Europeana a admis ca exista riscul unor intreruperi de scurta durata a gazelor in aceasta iarna, precizand ca problemele pot fi depasite daca statele membre UE coopereaza mai strans in domeniul energetic.