Putin recomanda UE sa ajute Ucraina pentru a achita restantele la gaze
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, recomanda Uniunii Europene sa ofere asistenta financiara Ucrainei, pentru a permite reaprovizionarea acestei tari cu gaz rusesc, relateaza AFP.
"Partenerii europeni, Comisia Europeana trebuie sa ofere asistenta Ucrainei, sa ajute la rezolvarea problemei restantelor", a declarat Putin, dupa o noua intrevedere cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko.
Vladimir Putin a avertizat joi tarile europene ca exista "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze in aceasta iarna in lipsa unui acord intre Moscova si Kiev.
"Nu exista niciun risc cauzat de oficialii rusi in cooperarea cu Europa, dar exista riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin, la Belgrad.
"Daca vom observa ca partenerii nostri ucraineni vor incepe sa preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrarile pe masura gazului sustras", a avertizat el.
Rusia a sistat, din iunie, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul in care Kievul refuza sa achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, capitala acumuland restante de 5,3 miliarde de dolari.
O reuniune intre reprezentantii Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene pe tema gazelor este programata pe 21 octombrie la Bruxelles.
Comisia Europeana a admis ca exista riscul unor intreruperi de scurta durata a gazelor in aceasta iarna, precizand ca problemele pot fi depasite daca statele membre UE coopereaza mai strans in domeniul energetic.
Hollande anunta posibile acorduri asupra livrarii de gaze si schimbului de prizonieri in Ucraina
Presedintele francez a declarat vineri, la Milano, ca un acord asupra livrarii de gaze rusesti catre Ucraina este "la indemana".
"Acordul cu privire la gazele (naturale) este de-acum la indemana, iar acest lucru este foarte important pentru ucraineni si foarte linistitor pentru rusi, care chiar vor sa fie platiti", a declarat Hollande.
Cu cateva momente mai devreme, presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat ca au avut loc "cateva progrese" in cursul acestei reuniuni in centrul careia s-au aflat contencioase privind livrarea de gaze naturale rusesti catre tara sa.
"S-a ajuns la un acord global pentru viitoarele luni, sub rezerva unor probleme financiare, care urmeaza sa fie precizate in zilele urmatoare, dar care nu tin nici de Ucraina, nici de Rusia", a adaugat Hollande, precizand ca este vorba "in principal despre finantari internationale care urmeaza sa fie efectuate".
Europenii spera sa solutioneze definitiv aceasta problema marti, la Bruxelles, in cadrul unor negocieri cu rusii si ucrainenii.