Suntem in fata unui moment crucial in istorie, pentru ca daca nu facem un pas in fata pentru unificare, UE se va fragmenta”, a spus Barroso. Aceasta criza, a adaugata el, are valoarea “botezului focului” pentru generatia sa.

Barroso: Riscam o fragmentare, situatia e grava. S-au pus in pericol valori UE

Pe langa problemele pe care Grecia le creeaza in uniunea monetara, Barroso a vorbit si despre instituirea taxei pe tranzactiile financiare, o idee mai veche agreata si de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez, Nicholas Sarkozy. Pe de alta parte, Marea Britanie, tara in care se desfasoara cele mai multe tranzactii financiare din Uniune, si-a exprimat dezacordul pentru o astfel de taxa.

Barroso nu a dat multe detalii referitoare la aceasta taza, dar a spus ca aceasta va aduce aproximativ 57 de miliarde de euro anual la bugetul UE si ca efectele instoducerii ei se vor vedea incepand din 2014. Studiile realizate la nivelul Comisiei indica, de asemenea, o crestere economica pe termen lung in regiune intre 0,53 si 1,76%.

In opinia lui Barroso, bancile trebuie sa contribuie cu aceasta taxa, acum cand Europa se confrunta cu “cea mai mare incercare din istorie”.

In conditiile in care Marea Britanie si-a exprimat dezacordul referitor la taxa pe tranzactiile financiare si ar putea recurge la dreptul sau de veto, Barroso a spus ca aceasta ar putea fi impusa doar in tarile din zona euro. In acealsi context, seful CE a mentionat ca Tratatul de la Lisabona ar trebui modificat in viitor, astfel incat acesta sa permita ca deciziile in UE sa fie luate de majoritate si nu in unanimitate, ca in prezent.

Taxa pe tranzactiile financiare si un guvern al zonei euro. Ce propun Merkel si Sarkozy pentru salvarea monedei unice VIDEO

Planul va stabili niveluri minime ale taxelor pe tranzactii financiare in cele 27 de state membre ale Uniunii Eurpene, a anuntat executivul comunitar. Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%.

Taxa are ca tinta companii din sectorul financiar, intre care bancile, firmele de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii, brokerii si fondurile de hedging, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Planul CE ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare care au loc intre institutii din domeniu, atunci cand cel putin una dintre partile tranzactiei este situata in UE.

Propunerea Comisiei vizeaza 85% din tranzactiile financiare dintre institutii din domeniu. Taxa nu s-ar aplica cetatenilor si institutiilor comerciale. Ipotecile imobiliare, imprumuturile bancare, contractele de asigurari si alte activitati financiare obisnuite desfasurate de persoane fizice sau intreprinderi mici nu intra in sfera de aplicare a propunerii, se arata in comunicatul CE.

Veniturile obtinute din taxa ar urma sa fie impartite intre UE si statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca resursa proprie a UE si ar permite reducerea contributiilor nationale.

Statele membre pot decide sa-si creasca veniturile din aceasta taxa impozitand tranzactiile cu o cota mai mare, potrivit executivului comunitar.

Comisia a precizat ca incearca sa protejeze populatia si afacerile mici de aceasta taxa, sustinand ca bancile ar putea impune comisioane "neexcesive", de exemplu 10 euro la o achizitie de actiuni in valoare de 10.000 de euro.