"Strategia pentru Dunare ar putea insemna o noua sansa a Romaniei sa primeasca si mai multe fonduri europene. Insa si aceasta strategie ar putea fi doar niste cuvinte frumoase pe hartie, daca nu invatam sa luam banii europeni", a declarat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat Pro TV si incont.ro.

Accesarea fondurilor este dupa parerea mea problema cruciala a Romaniei. Romania poate sa primeasca sume care sunt dintre cele mai importante din Europa pentru dezvoltare economica, regionala, sociala. Dar efectiv, nivelul de executie este cel mai scazut din toata Europa. Asta discut astazi cu presedintele si foarte curand ii voi trimite o scrisoare cu cateva sugestii concrete, sa vedem daca nu gasim o solutie sa amelioram ritmul de executie", a explicat Barroso.

Seful Comisiei Europene a mai spus ca este constient de faptul ca exista dificultati economice si sociale in Romania, dar ca fondurile europene ar trebui folosite tocmai pentru a contracara aceste dificultati.

 “Acest gen de masuri, pe care Romania este pe cale sa le ia este indispensabil. Stiu ca sunt extrem de dure, insa nu sunt necesare pentru ca Bruxelles-ul le impune, ci pentru ca daca nu exista un echilibru al finantelor publice, nu veti avea increderea pietelor. Fara asta nu pot exista investitori, crestere economica, locuri de munca. Este important ca, pe de o parte sa avem o politica riguroasa a finantelor publice si, in acelasi timp, sa profitam la maximum de fondurile structurale pentru a veni in ajutorul celor mai vulnerabile categorii si pentru a facilita investitiile care sa duca la o crestere in Romania", a precizat Barroso.

Legat de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, seful Comisiei Europene a declarat ca decizia urmeaza sa fie luata in 2011.

Comisia Europeana sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen daca veti indeplini toate conditiile tehnice. Dupa cum stiti, este vorba de o decizie luata in unanimitate de statele membre Schengen, deci va fi nevoie de un dialog intre Romania si aceste tari”, a explicat Barroso.

Seful Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, s-a aflat astazi la Bucuresti, unde a participat la “Summitul Dunarii”. La eveniment au participat reprezentanti a 14 tari din regiune.