Temerile privind potentiala extindere a crizei datoriilor de stat catre Italia si Spania tin investitorii in tensiune, alaturi de posibilitatea intarzierii urmatoarei transe din imprumutul extern catre Grecia din cauza posibilei ratari a tintei de deficit pentru acest an. "Nu anticipam o recesiune in Europa. Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arata ca va fi crestere, intr-adevar modesta", a aratat Barroso, aflat in vizita la parlamentul australian.

El a adaugat ca autoritatile si oficialii din zona euro fac tot posibilul pentru a calma temerile de ordin economic care afecteaza uniunea monetara, de la combaterea problemelor fundamentale de ordin bugetar la consolidarea guvernantei zonei euro, inasprirea reglementarilor din sectorul financiar si imbunatatirea competitivitatii. "Vreau sa fie foarte clar. Uniunea Europeana si moneda euro sunt puternice si rezistente", a aratat oficialul, dupa o runda de discutii cu premierul australian Julia Gillard.

Barroso a adaugat ca este prea devreme pentru a evalua daca Grecia isi va respecta angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale. "Suntem in contact cu guvernul elen si au facut recent niste remarci importante, afirmand ca isi vor respecta angajamentele. Este foarte important pentru Grecia. Este de asemenea important pentru UE", a spus presedintele Executivului UE.

Piese de domino

In acelasi timp, situatia din Grecia este tot mai grava. Un faliment al statului elen nu va pune in dificultate doar statul in cauza, ci si intreaga uniune monetara, potrivit lui economist senior. Un faliment necontrolat poate avea un periculos efect de domino. Poate duce la falimente bancare, in special in cazul institutiilor franceze, avand in vedere expunerea pe care bancile din Grecia o au in Franta, dar va face si obligatiunile din alte tari neatractive pentru investitori.
 
Banca Centrala Europeana a cumparat, luna trecuta, obligatiuni din Spania si Italia si a reusit sa stabilizeze lucrurile: randamentele la 10 ani au ajuns aproape de 5% dupa interventie. Dar ingrijorarile ulterioare legate de dificultatile cu care se confrunta Berlusconi de a rezolvar problemele economice si politice cu care se confrunta au dus, din nou, la majorarea randamentelor.