Datele publicate marti de Serviciul Federal de Statistica au confirmat estimarile analistilor. In aprilie, preturile au avansat cu 0,9% fata de luna martie.

Deprecierea rublei mareste costul vietii, scumpind importurile, iar banca centrala a fost nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2 puncte procentuale, din luna martie, pe fondul amplificarii tensiunilor din Ucraina.

In acest an, rubla s-a depreciat cu 7,4% si a avut a treia cea mai proasta evolutie in randul a 24 de monede ale unor state in dezvoltare monitorizate de Bloomberg, dupa monedele Argentinei si Chile.

"Efectul deprecierii rublei nu este inca reflectat in totalitate de preturi. De teama deprecierii in continuare a monedei, cumparatorii au epuizat stocurile de produse nealimentare, in ultimele luni", a declarat Anna Bogdiukevici, analist la divizia UniCredit din Moscova. Ea anticipeaza noi majorari de preturi in perioada urmatoare.

Rubla este marti in urcare cu 0,6%, la 35,5215 unitati pentru un dolar, la Moscova, investitorii anticipand reducerea detinerilor de valuta de catre companii, in asteptarea unor sanctiuni mai dure impotriva Rusiei din cauza violentelor din Ucraina.

In luna aprilie, presedintele Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca banca centrala va reusi sa mentina inflatia la nivelul de 6%-6,5%.

Cresterea preturilor a devenit cea mai mare problema a rusilor, inaintea locuintelor si a utilitatilor, potrivit unui sondaj din luna aprilie efectuat de un institut de stat pentru sondarea opiniei publice.

La sfarsitul lunii martie, presedintele bancii centrale, Elvira Nabiullina, anticipa ca inflatia din acest an ar putea fi de 5%-6%, fata de tinta institutiei de 5%.