"Daca intensificarea tensiunilor in raport cu Rusia va conduce la perturbari majore in aprovizionarea cu petrol si gaze, cu o crestere puternica a preturilor, impactul negativ asupra catorva state membre ar putea fi semnificativ", noteaza Comisia Europeana (CE) in prognoza economica de primavara, noteaza Mediafax.

Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de crestere economica ale Rusiei. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere economica pentru Rusia la 1% in acest an si 2% anul viitor, fata de estimarile de 2,3% pentru 2014 si 2,7% pentru 2015 inaintate in prognoza economica de iarna, publicata in luna februarie.

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.

O deteriorare si mai acuta a situatiei economice a Rusiei nu poate fi exclusa, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si impactului riscurilor geopolitice asupra increderii, se arata in raportul CE.

"Perspectiva economica pentru Rusia, unde avea loc deja o incetinire a cresterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la inceputul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata si gravitatea situatiei", noteaza CE.

Tensiunile dintre Vest si Rusia privind criza din Ucraina ar putea afecta cresterea economica a Bulgariei, Ciprului, Finlandei si tarilor baltice - Estonia, Letonia si Lituania, potrivit prognozei CE.

In cazul Bulgariei, dependenta sectorului energiei de importurile de gaze naturale din Rusia "ar putea deveni o povara asupra cresterii economice" in cazul aparitiei unor probleme cu aprovizionarea.

Pentru Estonia, criza din Ucraina ar putea afecta atat comertul cu Rusia, cat si investitiile directe de la investitori din tara vecina.

Exporturile Ciprului ar putea avea de suferit avand in vedere legaturile comerciale semnificative ale acestui stat cu Rusia, daca se vor manifesta "efecte negative de revarsare" ale tensiunilor dintre Moscova si Kiev, noteaza CE.

Criza din Ucraina ar putea avea repercusiuni asupra comertului si increderii investitorilor din regiune, reia Executivul UE in raportul asupra economiei Letoniei.

Economia letona va fi afectata in acest an de "limitarea" cererii din partea unor parteneri comerciali importanti, in principal Rusia, iar volatilitatea recenta a rublei rusesti ar putea pune presiune asupra exportatorilor letoni, noteaza CE. In consecinta, exportatorii ar putea incerca sa limiteze costul fortei de munca prin "planuri mai conservatoare privind angajarile".

In cazul Lituaniei, o incetinire mai accentuata a cresterii economice in Rusia si in regiunea Comunitatii Statelor Independente ar putea afecta comertul si increderea, cu un posibil impact asupra cererii interne.

Finlanda ar putea resimti un impact economic semnificativ in cazul unei noi deteriorari a situatiei economice a Rusiei sau aparitiei unor restrictii asupra comertului cu Rusia, avertizeaza CE.

CE a urcat prognoza privind cresterea economica a UE in acest an la 1,6%, de la 1,5% cat anticipa in februarie, in timp ce pentru anul urmator a mentinut estimarea la 2%.