"In mod normal n-ar trebui sa se rasfranga asupra noastra cu un impact semnificativ daca nu cumva agentiile de rating vor face iarasi judecati din birou. Sistemul bancar romanesc nu are o expunere pe titluri americane asa cum au alte banci europene. Intr-adevar exista in portofoliul Bancii Nationale o serie de titluri ale Trezoreriei Americane, dar BNR nu le comercializeaza ci sunt tinute cu scop de investitii pe o perioada mai lunga de 3 ani", a spus presedintele ARB.

Gratian Ghetea afirma ca nu are mare incredere in agentiile de rating. "Vedeti ca Italia contesta foarte puternic ce fac agentiile de rating. In general stiu ca are o importanta foarte mare, dar nu poti avea suta la suta incredere in ceea ce afirma acestia, pentru ca uneori cifrele sau datele din statistici nu corespund cu realitatea."

Ghetea da ca exemplu retorgradarea Romaniei in 1997, cand a venit criza asiatica, cu toate ca economia romaneasca nu avea expunere pe aceasta zona iar in 1998 a urma criza ruseasca, cu care Romania in acel moment avea legaturi comerciale mult mai slabe decat inainte de 1989, si totui agentiile de rating au scazut nota Romaniei.

Citeste contiunarea pe www.zf.ro.

Citeste si:

Increderea in dolar nu este afectata, momentan. Cum au reactionat statele lumii la reducerea ratingului SUA

Bursele arabe, primele care au resimtit unda seismica de la Washington. Scadere de 5,5%, in Arabia Saudita

Ce urmeaza dupa retrogradarea SUA. Ziua de luni, asteptata cu sufletul la gura de intreaga lume

America, exclusa din clubul select al lumii. Ce tari au luat fata SUA si-si pastreaza suprematia