America, exclusa din clubul select al lumii. Ce tari au luat fata SUA si-si pastreaza suprematia
Desi cele mai puternice trei agentii de evaluare financiara din lume – Moody’s, Fitch si Standard&Poor’s (S&P) sunt controversate, iar unii analisti economici le fac partase la declansarea crizei financiare mondiale din 2008, notele date de ele statelor si companiilor intereseaza pe toata lumea. Tocmai de aceea, retrogradarea SUA de catre S&P, pentru prima data in istorie, a surprins pe toata lumea, iar consecintele sunt asteptate abia luni, la deschiderea bruselor.
Retrogradarea SUA de catre S&P este cu atat mai suprinzatoare, cu cat celealte doua agentii de rating au confirmat ratingul maxim al tarii, chiar daca cu perspectiva negativa.
Analistii financiari spun, insa, ca decizia era oarecum de asteptat, dupa ce politicienii de la Washington au tergiversat doua luni luarea unei decizii in legatura cu majorarea plafonului de indatorare si au tinut o lume intreaga pe jar.
Dintre cele trei agentii de evaluare, S&P este considerata cea mai mare, atat dupa numarul de angajati, cat si dupa cifra de afaceri.
Dupa retrogradarea SUA, au mai ramas 15 tari in toata lumea (plus o insula foarte mica – Isle of Man, pe coasta de vest a Marii Britanii) care mai fac parte din clubul statelor cu rating maxim, acordat atat de S&P, cat si de Moody’s, potrivit CNN.
Printre cele mai puternice economii ale lumii, la ora actuala, se afla: Canada, Franta, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie.
Iata harta statelor lumii care mai au rating maxim, prezentata de CNN. Isle of Man si Singapore nu sunt reprezentate grafic, fiind foarte mici.
De ce este atat de important ratingul “AAA”? Pentru ca acest calificativ venit din partea agentiilor de evaluare permite statelor sa se imprumute de pe pietele financiare la preturile cele mai mici, pentru ca sunt considerate economii stabile, care nu prezinta riscuri.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: