Programul de relaxare cantitativa a fost majorat cu 55 miliarde coroane suedeze (7,65 miliarde dolari), pana la 200 miliarde coroane suedeze. QE ar urma sa se incheie in iunie 2016.  

Riksbank a avertizat investitorii ca este pregatita sa intervina pe piata valutara in cazul majorarii inflatiei. Tinta este de 2%.  

In urma deciziei de joi a Riksbank, moneda suedeza s-a depreciat semnificativ, ajungand la 9,4360 coroane pentru un euro, apoi s-a redresat la 9,3548 coroane pentru un euro.

Potrivit Bloomberg, in ultimele sase luni, coroana suedeza s-a apreciat cu mai mult de 5%, fata de un declin de peste 5% al coroanei norvegiene.  

Decizia vine dupa ce, in 22 octombrie, presedintele BCE, Mario Draghi, a transmis un semnal clar ca BCE este pregatita sa-si extinda programul de achizitii de obligatiuni, precizand ca institutia isi va reexamina politica la urmatoarea sedinta de politica monetara din decembrie.  

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput in martie sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro.

Liderii BCE intentioneaza sa deruleze acest program pana in septembrie 2016 sau pana cand rata anuala a inflatiei va reveni in apropierea obiectivului tinta de 2%.  

PIB-ul Suediei a crescut anul trecut cu peste 2%. Riksbank anunta ca economia va beneficia de pe urma pretului scazut al titeiului, a deprecierii coroanei si a ratelor scazute ale dobanzilor. Anul acesta, economia ar urma sa urce cu 2,9% si sa accelereze anul viitor.

Datoriile gospodariilor, care se afla deja la una dintre cele mai ridicate rate din Europa, vor creste din cauza creditelor ieftine.

Banca Suediei urmeaza astfel exemplul Elvetiei si Danemarcei, care au redus dobanda de politica monetara in teritoriul negativ. 

Tara in care patru din cinci tranzactii se fac cu cardul. Suedia ar putea fi primul stat din lume care renunta la cash