Banca Centrala din Cipru a respins ofertele BT si Raiffeisen pentru preluarea Bank of Cyprus Romania
Banca Centrala a Ciprului a respins miercuri ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Surse bancare au declarat pentru Mediafax ca, inca de miercuri, cele doua oferte au fost considerate mult prea mici in comparatie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanti.
Mai multe surse au confirmat ca Raiffeisen Bank a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma sa le preia de sucursala din Romania a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, desi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusa sa includa in portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.
Desi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvania a mandat avocatii si reprezentantii trimisi in Cipru, potrivit Ziarului Financiar, sa continue negocierile, dar au avut o marja destul de limitata de imbunatatire a ofertei, sub presiunea actionarilor BERD si IFC.
Oficialii celor doua banci care au depus oferte nu au putut fi contactati.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza aproape 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite. Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017. Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari. Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locala, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, in prezent portofoliu ramas insumeaza putin sub 100 de milioane euro.
De la momentul inchiderii sucursalei, in data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care insumeaza circa 3 milioane de euro.
De asemenea, exista informatii ca unii deponenti romani au acceptat inainte de declansarea crizei sa realizeze plasamente prin intermediul sucursalei locale direct in Cipru, la un randament usor mai ridicat.
Ramane de vazut ce solutie va gasi Banca Centrala a Ciprului pentru a scoate depozitele Bank of Cyprus din Romania de sub procesul de bail-in, asa cum au procedat in Grecia si Marea Britanie.
In Marea Britanie, depozitele de la sucursala bancii cipriote Laiki, care va fi inchisa, au fost transferate sub supravegherea autoritatilor britanice la Bank of Cyprus UK, care functioneaza ca subsidiara a bancii cipriote.
Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.
Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.
In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.
Desi a informat initial sucursalele ca masurile nu vor fi aplicate si in unitatile din alte state, Bank of Cyprus a decis sa inchida sucursala din Romania incepand cu 1 aprilie, initial pe termen de o saptamana, timp in care urma sa identifice un cumparator pentru activele din bilantul local. Masura a fost prelungita, o saptamana mai tarziu, pana luni, 22 aprilie, inclusiv.
Initial, printre bancile interesate de preluarea activelor sucursalei din Romania ale Bank of Cyprus a figurat si BCR, dar aceasta s-a retras dupa ce Banca Centrala a Ciprului a decis sa prelungeasca cu inca doua saptamani suspendarea activitatii sucursalei.
Pe acelasi subiect: