Un tanar de 29 de ani face 3 milioane euro din productia de plicuri la Odorheiu Secuiesc

Andrei Balica, un tanar de 29 de ani din Bucuresti, absolvent de Inginerie in cadrul Politehnicii, si partenerul lui, Denis Manea, 31 de ani, conduc o firma cu afaceri de aproape 3 milioane de euro anul trecut din productia de plicuri si servicii de direct marketing, scrie Ziarul Financiar.
 
Expeditia tuturor trimiterilor postale, de la facturi de telefon la materiale publicitare, ale clientilor companii cu care lucreaza este asigurata de Posta Romana. Tanarul antreprenor estimeaza pentru anul acesta afaceri de 10 milioane de euro pe fondul atragerii de noi clienti, dar si din diversificarea serviciilor, respectiv pro¬ducerea de ambalaje din carton pentru shaormeriile Dristor Kebab incepand cu anul trecut.
 
In prezent se ocupa de distributia facturilor Orange si Cosmote, dar si de furnizarea de servicii de direct marketing, inclusiv trimiterea pliantelor publicitare ale Romtelecom. Printre clienti  i-a atras si pe recuperatorii de creante, precum firma Kroop International. Balica spune ca desi nu avea experienta in acest domeniu, dezvoltand compania dupa absolvirea facultatii, „gandirea ingi¬nereasca“ l-a ajutat, noteaza ZF.

incont.ro: Medicamentele, mai greu de gasit in Africa decat sticlele de Coca-Cola

Apa curenta, electricitatea si drumurile asfaltate sunt greu de gasit in cele mai izolate parti ale Africii. In schimb, aproape oricine are acces la o sticla de Coca-Cola. Oficialii din Sanatate s-au gandit sa se foloseasca de reteaua de distributie a companiei americane pentru a aduce medicamentele vitale in cele mai indepartate locuri din lume, noteaza Bloomberg Business Week, preluat de Incont.ro.

Incepand din septembrie anul trecut, peste 40.000 de kituri de medicamente, proiectate special sa incapa in lazi, printre sticlele de Coca-Cola, au fost aduse in Zambia. Denumite Yamoyo, pachetele au fost create pentru ColaLife, o organizatie de caritate din Marea Britanie. Kit-urile, evaluate la un dolar fiecare, contin pastile de Zinc, saruri pentru rehidratare si sapunuri. ColaLife vrea, astfel, sa combata una dintre cele mai frecvente boli intalnite la copiii din Afica, diareea, ale carei efecte se dovedesc adesea letale.

Cine conduce companiile de stat: sunt tineri, boemi si bogati

In plina febra a numirilor managerilor privati, am aruncat o privire asupra persoanelor care administreaza companiile publice. Surprize au fost pe toate fronturile. Pentru ca, desi legea obliga societatile de stat „sa publice pe pagina de internet CV-urile membrilor consiliului de administratie“, din cele mai mari 30 de regii si companii de stat autohtone, mai mult de jumatate au ales sa nu afiseze aceste date. In incercarea de a afla, totusi, studiile si experienta celor care decid soarta marilor companii publice, am solicitat aceste date, relateaza Capital.ro. Din cele 16 cereri trimise, am primit doua raspunsuri. Tot legea spune ca „membrii consiliului de administratie nu pot face parte din mai mult de 5 CA-uri“ (pentru mai multe detalii privind aceasta prevedere, vezi caseta din pag. 13). Acest detaliu a starnit ceva nemultumiri intrucat supra¬aglomerarea administratorilor ar putea duce la neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Care nu sunt putine, intrand aici aprobarea directiilor de activitate si de dezvoltare, verificarea functionarii sistemului de control, implementarea politicilor contabile si numirea si revocarea directorilor si evaluarea activitatii acestora.

reteta unei strategii de succes: Bulgaria isi face reclama in Financial Times si atrage Coca-Cola

Grupul Coca-Cola a anuntat ca isi va muta in Bulgaria activitatile de back office pentru Europa. In aceeasi zi, am rasfoit editia din 9 aprilie a Financial Times si am observat o reclama prin care o agentie guvernamentala dedicata atragerii de investitori straini promova avantajele fiscale si nu numai de care s-ar bucura cei care vin sa investeasca in Bulgaria. In Romania, insa, grupul ArcelorMittal ameninta cu plecarea, informeaza Wall-Street.ro.

Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. Potrivit ministrului bulgar pentru Economie si Energie, decizia Coca-Cola a fost facilitata de accesul la personal specializat si de "una dintre cele mai bune politici fiscale din Europa". Anuntul Coca-Cola nu ar trebui sa ne surprinda si cel mai probabil va fi doar varful iceberg-ului, avand in vedere ca Bulgaria are o agentie guvernamentala care are ca scop doar atragerea investitorilor straini, inclusiv prin reclame in ziarele de business renumite.

Compania Costa Crociere primeste un milion de euro amenda dupa naufragiul Concordia

Compania Costa Crociere, proprietara a navei Concordia care a naufragiat in urma cu 15 luni in apropierea insulei Giglio (Toscana), accident soldat cu moartea a 32 de persoane, a fost condamnata miercuri la o amenda de un milion de euro la sfarsitul unei proceduri de negociere, informeaza AFP, preluata de Money.ro.

Un tribunal din Grosseto, in Toscana, care s-a ocupat de acest caz, a acceptat cererea pedepsei negociate depusa de companie in februarie si a condamnat Costa Crociere la aceasta amenda, a informat presa italiana. Compania proprietara a luxosului pachebot a scapat astfel de un eventual proces penal, iar familiile victimelor naufragiului nu pot acum decat incepe o urmarire civila impotriva sa.

Guvernul avizeaza nefavorabil amanarea executarii silite a persoanelor care nu mai pot achita rate

Guvernul a avizat nefavorabil proiectul initiat de mai multi deputati PSD privind instituirea unui moratoriu de doi ani in care sa fie amanata inceperea procedurii de executare silita a caselor in cazul persoanelor care, din cauza situatiei financiare, nu pot achita ratele la banci sau utilitatile, potrivit Mediafax.ro.

Avizul nefavorabil a fost emis in sedinta de miercuri a Guvernului. Initiativa legislativa a fost depusa in luna februarie la Senat de catre sase deputati PSD si a primit avizul Consiliului Legislativ, cu mentiunea de a se analiza daca un astfel de moratoriu nu va genera restrangerea activitatii de creditare.

Experiment StirileProTv: La 15 pachete de zahar, cumparati doar 14. Cum va fura producatorii

V-ati trezit vreodata ca nu va ajunge faina pentru prajitura, desi pe punga scrie ca ati cumparat un kilogram? In urma unor controale autoritatile au aflat ca, zilnic, suntem furati la gramaj. Unii producatori au redus cantitatile marcate pe ambalaj cu pana la 80 de grame. In cazul zaharului, de exemplu, au facut in acest fel economii de aproape 215 milioane de lei, arata Stirileprotv.ro in cadrul unui experiment. Bani scosi din buzunarele noastre. In laboratorul Larex din capitala s-au testat si astazi cateva produse sigilate. Rezultatul a fost mai mult decat evident. In cazul malaiului, rezulta un minus de 61 de grame, de 4 ori mai mare decat marja de eroare. Nici in cazul fainii nu se respecta gramajul. Si de aici lipsesc 32 de grame, dublu fata de marja admisa.

Uniunea Europeana trage un semnal de alarma asupra Spaniei si Sloveniei
 
Eforturile Spaniei de a tine in frau cheltuielile si a-si imbunatati performantele economice incep sa slabeasca, desi mai este inca multa munca de facut, a avertizat miercuri, intr-un raport, Comisia Europeana. In acelasi document, oficialii indica si Slovenia drept un potential punct problematic pe harta Europei, scrie Wall Street Journal. “Spania ar trebui sa isi urmeze reformele, ca sa faca fata marilor provocari cu care urmeaza sa se confrunte”, a spus Olli Rehn, Comisar pe Economie si Afaceri Monetare. Cresterea din zona euro va ramane cel mai probabil redusa in urmatoarele luni, atrage atentia Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica. Iar acest ritm incet va determina un volum al comertului cu doar putin mai mare fata de nivelurile si asa scazute din 2012. In ciuda taierilor de buget si a restructurarilor din sistemul bancar, Spania ramane una din tarile cel mai lovite de recesiune, cu o rata a somajului de 25%.

Si bancile slovene vor avea, probabil, nevoie de capital suplimentar, intrucat companiile supraindatorate au probleme sa returneze creditele din cauza recesiunii, a aratat Comisia Europeana. Slovenia a devenit o tina a pietelor financiare, din cauza problemelor bancilor, iar cererea scazuta la o vanzare de obligatiuni organizata marti arata asteptarile investitorilor ca tara va solicita un program de bailout.

Cipru este nevoita sa apeleze la rezerve. Vinde aur de 400 milioane de euro

Cipru a acceptat sa vanda aur in valoare de 400 de milioane de euro, din rezervele nationale, ca o contributie la bailoutul primit, noteaza Financial Times. Planul guvernului de la Nicosia de a renunta la o buna parte din aurul pe care tara il detine reprezinta prima vanzare de acest fel, facuta de un stat care are nevoie de ajutor, de la criza financiara asiatica din 1997-1998. Atunci, Coreea de Sud a cerut populatiei sa doneze bijuterii catre banca centrala, pentru binele natiunii. “Cred ca acesta este un moment de cotitura. Rezervele de aur din banca centrala, care pana acum erau privite ca ceva de neatins in procesul de bailout, ar putea intra acum in scena”, spune Jonathan Spall, director al diviziei de metale pretioase, de la Barclays Capital. “Autoritatile cipriote si-au luat angajamentul sa vanda excesul de aur din rezervele detinute de Republica”, se arata intr-o schita a documentului de bailout, ajunsa in atentia cotidianului britanic FT.


Bill Gates il ajuta pe cel mai bogat om din Australia sa puna capat sclaviei moderne
 
Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, care a donat 28 miliarde de dolari fundatiei sale de caritate, i-a dat lui Andrew Forrest, cel mai bogat om din Australia, un sfat care sa il ajute in incercarea sa de a pune capat sclaviei moderne: sa gaseasca un instrument de masurare. “Sclavia moderna la nivel global este greu de masurat, iar Bill este un om al preciziei”, a spus Forrest, in varsta de 51 de ani, fondatorul fabricii de minereuri feroase Fortescue Metals Group. Acesta a infiintat, de asemenea, o fundatie de caritate anti-sclavie, denumita Walk Free, citat de Bloomberg. Ajutat de Gates, al doilea cel mai bogat om din lume, Forrest si-a propus sa publice in august un index global al sclaviei moderne, o industrie care genereaza anual venituri de 32 miliarde de dolari, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, prin activitati ca prostitutia fortata si exploatarea metalelor folosite in dispozitivele electronice.

Proiectul Google Glass, sprijinit de 3 firme importante

 
Google Ventures lanseaza o noua initiativa, prin care vrea sa impulsioneze dezvoltarea ochelarilor inteligenti la care lucreaza in prezent. Organizatia, denumita Glass Colective, va avea parteneriate cu firmele Andreessen Horowitz si Kleiner Perkins Caufield & Byers. Impreuna, cele trei spera sa creeze o comunitate de dezvoltatori, care sa faca din Google Glass cea mai importanta platforma computerizata, noteaza Forbes. Google Glass va fi un dispozitiv electronic portabil, ce va facilita accesul la internet direct in campul vizual, impreuna cu alte caracteristici, precum vizualizarea de fotografii si videoclipuri. Desi s-a vorbit mult despre el in ultima perioada, produsul nu va fi disponibil publicului larg decat, cel mai devreme, la sfarsitul acestui an. Google planuieste in schimb sa trimita dezvoltatorilor varianta bruta a acestuia, inca din luna aprilie, noteaza revista americana Forbes in pagina electronica.