David Cameron, care se confrunta cu presiuni din partea "euroscepticilor" din partidul sau conservator, a declarat luna trecuta ca sustine apartenenta Marii Britanii la UE, dar ca vede "un nou acord" care sa includa o procedura de neparticipare in cazul unor probleme-cheie, transmite Mediafax.

"Daca fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selectie in politicile actuale pentru a participa la cele pe care le prefera si a le respinge pe cele care ii plac mai putin, Uniunea in general si piata unica in particular s-ar dezintegra rapid", a declarat Herman Van Rompuy. 

"Toate statele membre pot avea - si exprima - cereri speciale si nevoi, iar acestea sunt intotdeauna luate in considerare in deliberarile noastre", a adaugat el. 

Dar potrivit lui Herman Van Rompuy, schimbarile in tratatele europene propuse de Cameron ar implica "proceduri lungi si greoaie", care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri. 

La randul sau, socialistul Jacques Delors, fostul presedinte al Comisiei Europene, a sugerat vineri Marii Britanii, ostila unei aprofundari a integrarii europene, sa paraseasca UE si sa opteze pentru o alta forma de parteneriat cu Europa, relateaza AFP. 

"Britanicii sunt interesati doar de interesele lor economice si atat. Am putea sa le propunem o alta forma de parteneriat", apreciaza Jacques Delors, intr-un interviu pentru cotidianul economic german Handelsblatt. 

"Daca britanicii nu urmeaza tendinta catre o mai mare integrare in Uniunea Europeana, vom putea ramane totusi prieteni, dar sub alta forma", apreciaza, pentru Handelsblatt, Jacques Delors, care pledeaza cu insistenta pentru o aprofundare a integrarii politice in cadrul UE. 

Ca posibilitati de parteneriat cu Marea Britanie, Delors citeaza "o forma ca cea a Spatiului Economic european" sau "un acord de liber-schimb". 

In cazul unei iesiri din UE, Marea Britanie va ramane totusi "un partener privilegiat", insista Delors. "Marea Britanie este importanta (din punct de vedere) strategic si economic, dar la fel cum sunt si alte state", ca India si China, in opinia sa.

Sondajele arata ca britanicii prefera din ce in ce mai mult o iesire completa din UE, care este perceputa drept o institutie care intervine in afacerile interne ale tarii si care delapideaza fonduri, in timp ce tara este supusa unor masuri de austeritate. 

Premierul britanic a evitat pana in prezent sa propuna clar un referendum privind mentinerea in UE, in pofida presiunilor exercitate de partidul sau in favoarea unei pozitii clare pe aceasta tema. 

David Cameron a amanat astfel pentru inceputul lui 2013 un discurs asteptat in decembrie pe aceasta tema.  Van Rompuy a declarat, de asemenea, pentru The Guardian ca pentru el, retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca si cum "un prieten ar pleca in desert".  Marea Britanie apartine UE din 1973 dar nu a aderat la zona euro.