Marea Britanie a facut primul pas in afara UE. Refuzul lui Cameron de a se alinia celorlalte state membre a socat Londra
"Marea Britanie devine o insula tot mai indepartata de Europa". In acesti termeni comenteaza presa de pe continent decizia indrazneata a premierului David Cameron de a nu semna noul tratat economic european. Seful guvernului de la Londra devine primul lider britanic ce isi foloseste dreptul de veto intr-un astfel de context. Consecintele sunt greu de prevazut, iar englezii se tem de tot ce-i mai rau.
Coalitia de guvernamant de la Londra, formata din conservatori si liberal-democrati, se confrunta cu disensiuni dupa ce premierul David Cameron a refuzat modificarea tratatelor europene si participarea la noul plan de inasprire a disciplinei bugetare.
Decizia premierului a fost primita cu entuziasm de conservatorii eurosceptici de la Londra, fiind considerata un prim pas spre indepartarea de Uniunea Europeana la nivel decizional sau chiar spre retragerea din Blocul comunitar.
Dar folosirea dreptului de veto de catre Londra pentru a bloca modificarea tratatelor UE pare sa creeze tensiuni in relatia dintre conservatori si liberali-democrati.
Vicepremierul Nick Clegg a respins posibilitatea unei scindari a coalitiei, insistand pe ideea de "unitate" in sustinerea solicitarilor lui Cameron pentru acordarea de "garantii modeste si rezonabile" de catre UE in scopul protejarii intereselor britanice.
Insa alti lideri liberali-democrati sunt dezamagiti, deputatul Chris Davies acuzandu-l pe David Cameron de "tradarea Marii Britanii". La randul lui, lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagra pentru Marea Britanie si Europa".
David Cameron a insistat ca decizia lui a fost luata pe baza unei "pozitii comune" stabilita de conservatori si liberali-democrati.
Marea Britanie a respins propunerea Germaniei si Frantei de modificare a tratatelor UE pentru depasirea crizei din zona euro, fortandu-i pe liderii europeni sa propuna un acord interguvernamental pentru inasprirea disciplinei bugetare, un plan sustinut de 23 de state UE.
Refuzul premierului Marii Britanii, David Cameron, de a se supune noilor reguli ale UE se pare ca l-a enervat pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.
Astfel, in timpul summit-ului de la Bruxelles a avut loc un episod destul de jenant pentru premierul Marii Britanii. In timp ce se indrepta catre Nicolas Sarkozy, David Cameron intinde mana catre acesta - intr-un gest firesc de a-l saluta pe presedintele Frantei.
Cu toate acestea, Sarkozy se face ca nu vede mana intinsa si - fara sa se opreasca din drumul sau - trece pe langa David Cameron, care, in lipsa de inspiratie, il bate "prieteneste" pe umar. Din acest motiv, cei de la Daily Mail scriu ca premierul Marii Britanii a avut parte de un moment umilitor.
Pe acelasi subiect: