Numit de susţinătorii săi ''naşul Brexitului'', Farage a spus că ieşirea ţării sale din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie, este pusă sub semnul întrebării.

Potrivit lui Farage, elita politică de la Londra complotează cu UE să trădeze rezultatul referendumului din iunie 2016, când aproximativ 52% dintre britanici au votat pentru părăsirea UE.

Fondatorul şi fostul lider al Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP) a adăugat că premierul Boris Johnson riscă să distrugă Partidul Conservator pentru că încearcă să revitalizeze acordul eşuat al fostei şefe a guvernului britanic Theresa May. Acest acord a fost respins de trei ori de Camera Comunelor.

''La summitul UE din 17-18 octombrie va fi o ofertă din partea Uniunii Europene şi Boris o va readuce înainte de 31 octombrie în parlament unde, presupun eu, nu va reuşi să treacă'', a declarat actualul lider al Partidului Brexit, într-un interviu acordat Reuters, preluat de Agerpres.

''Aşadar, nu vom ieşi (din Uniunea Europeană) la 31 octombrie şi apoi ne vom afla cu adevărat în ape necunoscute - nu ştiu dacă parlamentul impune un al doilea referendum sau vom avea alegeri generale'', a subliniat Nigel Farage.

La referendumul din 2016, 51,9% dintre alegătorii din Regatul Unit (17,4 milioane de persoane) s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din UE, în timp ce 48,1% (16,1 milioane de persoane) au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Londra susţine că forma unui acord cu UE este foarte clară

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că forma unui posibil acord privind Brexitul este acum clară, astfel că tratativele dintre Londra şi Uniunea Europeană se află într-un punct essential.

''Am făcut schimb de opinii despre multe detalii şi forma unui acord este acum foarte clară'', a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru postul de radio BBC, înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prevăzută pentru luni în Luxemburg.

''Cred că este o bornă importantă, prim-ministrul construieşte pe baza discuţiilor anterioare pe care le-am avut după ce şi-a început mandatul. Cererile noastre sunt foarte clare: dorim eliminarea antidemocraticei 'plase de siguranţă' şi vrem să fim capabili să ducem viitoarea noastră relaţie către cel mai bun acord de comerţ liber'', a adăugat Raab.

El şi-a exprimat speranţa că la Summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie va fi parafat un acord între Londra şi Bruxelles şi a precizat că ţara sa va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie chiar şi în absenţa unui acord.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu zece zile o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson a răspuns însă că ar prefera să fie "mort într-un şanţ", decât să ceară o nouă amânare.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat la 12 septembrie că UE "nu are motive" de a fi optimistă privind şansele de a ajunge la un acord de divorţ înainte de summitul european de la jumătatea lui octombrie.

Londra respinge soluţia aşa-numită "plasa de siguranţă"("backstop"), care nu poate lipsi în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.