Managerii centrelor comerciale afirmă, însă, că este aproape imposibil ca alimentele proaspete să poată fi stocate timp îndelungat şi că unele produse ar putea să lipsească de pe rafturi, iar preţurile ar putea creşte, în special cele la fructe.

''Categoric (...) pentru produsele perisabile importate din Europa va fi mai greu dacă fluxul comercial se întrerupe'', afirmă Rob Collins, manager general al supermarketului John Lewis, din grupul Waitrose, scrie Agerpres.

''Vom stoca produse esenţiale care sunt căutate. Apă, hârtie de toaletă, conserve'', dar fructe precum mere, pere, căpşuni vor trebui transportate la preţuri mai mari pe calea aerului din emisfera sudică pentru a evita porturile congestionate, explică la rândul său Steve Murrells, director executiv al Co-Operative Group.

Şi furnizarea de legume ar putea fi afectată în cazul unui Brexit fără acord. De exemplu, Regatul Unit importă din UE circa 86% din cantitatea de salată şi 70% din cea de tomate, potrivit British Retail Consortium (BRC).

Aceste explicaţii survin după ce guvernul de la Londra a publicat miercuri - forţat de parlament - un plan de măsuri pentru un eventual Brexit fără acord, elaborat în luna august şi care fusese deja parţial scurs în presă luna trecută. Denumit 'Presura galbenă' ('Operation Yellowhammer'), documentul prezintă scenariul cel mai pesimist al unei ieşiri din UE fără un acord pe 31 octombrie, menţionând posibile perturbări ale transporturilor peste Canalul Mânecii, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea cu medicamente şi alimente şi ar putea declanşa proteste în Regatul Unit.

Premierul Boris Johnson, supus unei intense presiuni de a cere UE o nouă amânare a Brexitului după ce parlamentul a votat o lege care-l obligă să facă acest lucru, a susţinut tot joi că respectivul document ''este cel mai rău scenariu pentru care trebuie să se pregătească funcţionarii'', el asigurând că a intensificat pregătirile pentru o astfel de situaţie.

Johnson a asigurat de asemenea că el nu doreşte un Brexit fără acord şi că încearcă în continuare să ajungă la o înţelegere cu UE, dar situaţia este complicată de refuzul europenilor de a renegocia acordul respins de parlamentul britanic şi în special de refuzul de a se elimina clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, clauză care ar menţine Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.