Antivirusul Kaspersky, interzis pe calculatoarele autorităţilor din SUA. Compania, acuzată de spionaj în favoarea Rusiei
Eugene Kaspersky
Departamentul american pentru Securitate Internă a dispus ca celelalte departamente din cadrul Guvernului şi agenţii guvernamentale să dezinstaleze din sistemele IT antivirusul companiei Kaspersky, cu sediul la Moscova, relatează BBC News, preluat de News.ro.
Departamentul s-a declarat îngrijorat de presupuse legături între repezentanţi ai companiei şi servicii ruse de informaţii.
Măsura a fost anunţată înaintea unui vor în Senat, prevăzut săptămâna aceasta, în vederea interzicerii utilizării de către Guvern a produselor acestei companii ruse în domeniul securităţii cibernetice.
Kaspersky Lab a respins în mai multe rânduri acuzaţii potrivit cărora ar avea legături cu Kremlinul.
Însă aceste acuzaţii au determinat o serie de comercianţi cu amânuntul din Statele Unite să retragă produsele Kaspersky Lab de la vânzare.
Kaspersky are peste 400 de milioane de clienţi în întreaga lume, însă nu a reuşit să devină un furnizor important în domeniul securităţii cibernetice al Guvernului american.
Secretarul interimar pentru Securitate Internă Elaine Duke le-a dat un termen limită de 90 de zile instituţiilor vizate să dezinstaleze şi să înlocuiască software-ul.
”Departamentul este îngrijorat din cauza legăturilor dintre anumiţi reprezentanţi Kaspersky, (serviciile) ruse de informaţii şi alte agenţii guvernamentale”, a declarat ea, citată într-un comunicat.
Există ”riscul ca Guvernul rus să acţioneze singur sau în colaborare cu Kaspersky, să se folosească de accesul oferit de produsele Kaspersky şi să compromită informaţii federale şi sisteme de informaţii care implică în mod direct securitatea naţională a Statelor Unite”, a subliniat ea.
Kaspersky: ”Acuzațiile au la bază afirmaţii false şi ipoteze inexacte”
Compania Kaspersky s-a declarat dezamăgită de această decizie şi a anunţat că va încerca să dovedească faptul că acuzaţiile sunt nefondate.
”Nicio dovadă credibilă nu a fost prezentată în mod public de către cineva sau de vreo organizaţie, iar acuzaţiile au la bază afirmaţii false şi ipoteze inexacte”, a anunţat compania într-un comunicat.
Însă Bloomberg scria în urmă cu două luni pe site că a văzut e-mailuri între CEO-ul Eugene Kaspersky şi membri de rang înalt ai conducerii companiei în care este prezentat un proiect secret în domeniul securităţii cibernetice, solicitat se pare de serviciul federal rus de informaţii (FSB, fostul KGB).
Bloomberg sugera că instrumentele respective nu doar resping atacuri cibernetice, ci colectează informaţii despre hacherii care le lansează şi le oferă serviciilor ruse de informaţii.
Tot în iulie, Administraţia serviciilor generale (GSA) ale Guvernului a scos Kaspersky Lab de pe o listă de furnizori autorizaţi.
Compania a acuzat atât Rusia, cât şi Statele Unite că încearcă să o utilizeze ca pe un pion în jocul lor geopolitic.
Administraţia Trump a respins acuzaţii potrivit cărora s-aa flat în contact cu oficiali ruşi în 2016, în timpul campaniei electorale.
Pe acelasi subiect: