Bloomberg: "Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile ruse de spionaj si a dezvoltat tehnologie de securitate in beneficiul FSB". Reactia companiei
Virus, hacker, securitate cibernetica
Compania de securitate cibernetica Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile de securitate din Rusia, avand o relatie de munca cu principala agentie de spionaj din aceasta tara, FSB, mult mai apropiata decat a admis public, relateaza Bloomberg, preluat de News.ro.
Astfel, Kaspersky Lab a dezvoltat tehnologie de securitate in beneficiul FSB si a colaborat la proiecte comune despre care directorul general al companiei, Eugene Kaspersky, stia ca ar fi stanjenitor sa fie facute publice.
Kaspersky Lab are 400 de milioane de utilizatori la nivel mondial si pana la 200 de milioane dintre acestia ar putea sa nu stie acest lucru.
Gradul urias de utilizare a tehnologiei Kaspersky este partial rezultatul acordurilor de licentiere care permit clientilor sa includa softul companiei ruse in orice, de la firewall-uri la echipamente sensibile de telecomunicatii, fara care acestea sa poarte numele Kaspersky.
Acest succes incepe sa ingrijoreze oficiali americani din domeniul securitatii nationale, din cauza legaturilor companiei cu guvernul rus.
La inceputul lunii mai, sase sefi de agentii americane din domeniul securitatii au fost intrebati in timpul unei audieri in Senatul SUA daca ar permite ca retelele institutiilor lor sa foloseasca softuri Kaspersky, gasite deseori la Best Buy. Raspunsul a fost in unanimitate negativ.
Intrebarea, pusa de republicanul de Florida Marco Rubio, a venit pe neasteptate, ceea ce este deseori un semn ca un senator incearca sa atraga indirect atentia la ceva ce a aflat din briefinguri clasificate.
Directorul general al Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, a reactionat pe Reddit, spunand ca afirmatile referitoare la legaturile companiei cu Kremlinul sunt ”teorii conspirationiste nefondate”.
In comunicarea interna la care se face referire in articol, “faptele sunt fie interpretate gresit, din nou, fie manipulate pentru a corespunde cu planurile anumitor indivizi care vor cu disperare sa existe legaturi nepotrivite intre companie, CEO-ul ei si guvernul rus. Insa, indiferent ce mesaje pretind ca au, realitatea ramane clara: nu este nicio dovada, pentru ca astfel de legaturi nepotrivite nu exista", precizeaza, in replica, Kasperky Lab.
"Indiferent de modul eronat in care realitatea este construita pentru a se incadra intr-o teorie falsa, Kaspersky Lab si reprezentantii sai nu au legaturi neadecvate cu niciun guvern. Intr-adevar, compania colaboreaza periodic cu guverne si agentii de aplicare a legii din toata lumea, cu unicul scop de a combate infractionalitatea cibernetica”, au mai spus reprezentantii companiei.
In timp ce guvernul american nu a dezvaluit dovezi privind de aceste legaturi, email-uri interne de la Kaspersky Lab, obtinute de Bloomberg Businessweek, arata legaturile apropiate ale companiei cu FSB, constand in dezvoltarea de tehnologie de securitate si proiecte proiecte comune.
Majoritatea companiilor mari de securitate cibernetica mentin legaturi stranse cu guvernele statelor lor, dar email-urile intra in contradictie cu imaginea atent controlata a Kaspersky Lab, de independenta fata de influenta Moscovei.
Colaborarea Kaspersky cu serviciile ruse de securitate poate speria companiile din vestul Europei si Statele Unite, unde operatiunile cibernetice ale Rusiei au devenit tot mai agresive, inclusiv prin incercarile de influentare a alegerilor.
Kaspersky Lab a realizat in 2016 vanzari in Europa Occidentala si SUA de 374 de milioane de dolari, dintr-un total de 633 de milioane de dolari, potrivit firmei de analiza a pietei International Data.
Pe acelasi subiect: