Aceasta eliminare este cea mai concreta masura intreprinsa impotriva Kaspersky dupa cresterea suspiciunilor in ultimele luni in randul oficialilor agentiilor de spionaj si ai parlamentarilor legate de legaturile prea apropiate ale companiei cu agentiile ruse de spionaj, acuzate de atacuri cibernetice in Statele Unite.

Produsele Kaspersky au fost eliminate de pe lista furnizorilor Administratiei pentru Servicii Generale (GSA) pentru contracte care acopera servicii de tehnologie a informatiei si echipamente foto digitale, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Masura a fost luata dupa ”o evaluare si analiza atenta”, a spus purtatorul de cuvant, adaugand ca prioritatile agentiei sunt ”de a asigura integritatea si securitatea sistemelor si retelelor guvernamentale”.

Agentiile guvernamentale vor putea sa foloseasca in continuare produse Kaspersky cumparate separat de licitatiile agentiei.

Decizia a fost luata in aceeasi zi in care Bloomberg a scris ca furnizorul de securitate cibernetica Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile secrete din Rusia, avand o relatie de munca cu principala agentie de spionaj din aceasta tara, FSB, mult mai apropiata decat a admis public.

Softul anti-virus al Kaspersky este popular in Statele Unite si in restul lumii, iar compania a avut timp de mai multe decenii o prezenta importanta pe piata securitatii cibernetice.

Kaspersky Lab se considera o victima a luptei geopolitice Rusia-SUA

Compania rusa de securitate informatica Kaspersky Lab a subliniat miercuri ca a cazut victima luptelor geopolitice dintre Rusia si Statele Unite, dar a dat asigurari ca este dispusa sa raspunda la orice intrebari din partea oficialilor americani, scrie agentia de presa RIA, potrivit News.ro.

La randul sau, Kremlinul considera ca decizia de a elimina Kaspersky Lab de pe lista furnizorilor de tehnologie ai agentiilor guvernamentale este “politizata”, relateaza Reuters.

“Dupa toate aparentele, Kaspersky Lab s-a intamplat sa fie tarat intr-o lupta geopolitica in care fiecare parte incearca sa utilizeze compania drept un pion in propriul joc”, a anuntat biroul de presa al companiei.

Directorul firmei, Eugene Kaspersky, a propus in repetate randuri o intalnire cu oficiali guvernamentali americani si s-a oferit sa fie audiat in Congres, “pentru a raspunde la toate intrebarile care ar putea aparea din partea Guvernului american”, a adaugat biroul de presa.

Este o companie pur comerciala care ofera servicii comerciale”, a subliniat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizand ca Moscova “regreta o astfel de decizie”. “Rusia, ca stat, va continua sa depuna toate eforturile pentru a apara interesele companiilor noastre in strainatate”, a adaugat el.

Luna trecuta, comitetul pentru servicii armate din Senatul SUA a adoptat un proiect care ar interzice utilizarea de catre armata a produselor Kaspersky. Adoptarea a avut loc la o zi dupa ce FBI a intervievat mai multi angajati americani ai companiei, la locuintele lor, in cadrul unei investigatii legata de activitatile companiei.

Congressmenii sunt ingrijorati ca Moscova se foloseste de produsele Kaspersky Lab pentru a ataca retelele IT americane, un subiect sensibil avand in vedere acuzatiile facute de agentiile americane de spionaj ca Rusia a acesat email-urile Partidului Democrat pentru a interveni in campania prezidentiala din 2016. Rusia a respins acuzatiile.