Tensiunile de la varful UE ating cote maxime, pe fondul amenintarilor Londrei cu exit-ul. Juncker: "Nu ma vor forta sa ma pun in genunchi in fata britanicilor". Obama intervine
Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a asigurat ca nu se va pune "in genunchi" pentru ca Londra sa-i sustina candidatura la presedintia Comisiei Europene, potrivit editiei de vineri a cotidianului britanic The Guardian, relateaza AFP.
"Nu ma vor forta sa ma pun in genunchi in fata britanicilor", a declarat joi Juncker, potrivit cotidianului, intr-o reuniune cu usile inchise a formatiunii sale, Partidului Popular European (PPE, conservator), prima forta in Parlamentul European (PE), in urma alegerilor din 25 mai.
"Ar fi o eroare sa cedam in fata britanicilor", a adaugat candidatul PPE la presedintia Comisiei Europene.
La o zi de la alegerile europene, premierul britanic David Cameron si-a exprimat opozitia fata de candidatura lui Jean-Claude Juncker.
In opinia britanicilor, Juncker, care a fost premier al Luxembourgului timp de aproximativ 19 ani, este "un om al trecutului" si prea federalist. Cameron a pledat pentru "cineva care intelege nevoia de schimbare, nevoia de reformare".
Cancelarul german Angela Merkel, membra PPE ca si Juncker, si-a exprimat sustinerea fata de candidatura lui, desi a subliniat necesitatea de a lua in considerare punctul de vedere al Londrei.
Sefii de state si de Guvern europeni urmeaza sa propuna un nume in cadrul viitorului summit din 26 si 27 iunie, la Bruxelles. Parlamentul European urmeaza sa se pronunte asupra acestei propuneri in cadrul unei sesiuni plenare, la Strasbourg, in estul Frantei, la mijlocul lui iulie.
Cum incearca Angela Merkel sa-l convinga pe David Cameron sa nu scoata Marea Britanie din UE
Premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel au purtat miercuri seara o "discutie deschisa" despre viitorul presedinte al Comisiei Europene (CE), au anuntat serviciile lui Cameron, relateaza AFP.
Cei doi lideri s-au intalnit dupa dineul G7, iar "discutiile lor au vizat viitoarea Comisie Europeana, prioritatile si viitorul ei presedinte".
"Discutia pe care au purtat-o a fost amicala, deschisa si constructiva, asa cum se intampla de obicei, si cu vointa de a gasi un consens", a adaugat aceeasi sursa.
Inca de saptamana trecuta, la o zi dupa alegerile europene, Cameron si-a afisat in mod clar opozitia fata de preluarea conducerii CE de catre Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta care a ramas prima forta politica in Parlamentul European (PE) dupa alegerile de la 25 mai.
In opinia britanicilor, Juncker, care a fost premierul Luxemburgului timp de aproape 19 ani, este un om al trecutului si are o pozitie prea federalista.
Merkel, membra PPE, la fel ca Juncker, l-a sustinut pe acesta, dar a subliniat asupra necesitatii de a tine cont de punctul de vedere al Londrei.
In afara de punctul de vedere diferit cu privire la presedintia CE, probabila aderare a deputatilor antieuro germani din cadrul partidului AfD la grupul condus de catre conservatorii britanici ar putea sa constituie un motiv de tensiune intre cei doi lideri.
Cameron s-a intalnit joi dimineata si cu seful Guvernului italian, Matteo Renzi, care si-a consolidat pozitia in urma victoriei importante a partidului sau in alegerile europene, cu presedintele in exercitiu al CE José Manuel Barroso si cu presedintele in exercitiu al Consiliului European Herman Van Rompuy, insarcinat saptamana trecuta de catre liderii europeni sa caute un compromis asupra numelui viitorului presedinte CE.
Liderii europeni urmeaza sa propuna un nume la viitorul summit, pe 26 si 27 iunie, la Bruxelles. PE se va pronunta asupra acestei propuneri intr-o sesiune plenara, la Strasbourg, la jumatatea lui iulie.
Barack Obama nu isi poate imagina o Uniune Europeana fara Marea Britanie
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat joi, la Bruxelles, ca nu isi poate imagina o Uniune Europeana fara Marea Britanie, informeaza AFP.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat joi, la Bruxelles, ca nu isi poate imagina o Uniune Europeana fara Marea Britanie, informeaza AFP.
"Impartasim cu Marea Britanie o viziune strategica intr-un numar mare de chestiuni internationale si este bine sa stim ca Marea Britanie are un loc in proiectul european", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu premierul britanic, David Cameron, la sfarsitul summitului G7.
"Este greu pentru mine sa imi imaginez acest proiect avansand in lipsa Marii Britanii si este la fel de greu sa imi imaginez ca ar fi benefic pentru Marea Britanie sa fie exclusa de la decizii care au un impact enorm asupra vietii economice si politice", a adaugat Obama.
David Cameron a promis sa organizeze un referendum privind mentinerea Marii Britanii in UE daca va fi reales anul viitor.
Pe acelasi subiect: