Reuters: Angela Merkel, cea mai puternica femeie din lume, o vrea pe Christine Lagarde sefa peste Europa. Directorul FMI, in carti pentru preluarea presedintiei CE
Cancelarul german Angela Merkel l-ar fi intrebat pe presedintele francez Francois Hollande daca ar fi de acord cu propunerea sefei FMI, Christine Lagarde, pentru functia de presedinte al Comisiei Europene (CE), au declarat surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Potrivit surselor citate, Merkel, desemnata recent cea mai puternica femeie din lume de catre revista Forbes, a adresat intrebarea intr-un cadru privat, dupa alegerile europarlamentare, care au evidentiat o tendinta eurofoba si extremista in UE.
“Merkel l-a intrebat in particular pe Hollande, care nu a avut o pozitie imediata, dar care a spus insa ca nu crede ca e o idee buna pentru Europa sa piarda postul de la FMI”, a spus una dintre sursele citate.
Pe de alta parte, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al executivului german, a dezmintit informatia facuta publica de Reuters. Merkel, de asemenea, si-a reafirmat, luni, sustinerea pentru fostul premier al Luxemburgului Jean-Claude Juncker la sefia CE.
Alta sursa franceza a declarat ca nu exista nicio modalitate prin care presedintele socialist francez - aflat sub presiunea Frontului National (FN, extrema dreapta), care a castigat alegerile europene in Franta, si a aripii de stanga din partidul sau - sa sustina o candidatura dinspre centru-dreapta pentru un post-cheie la nivelul UE.
Lagarde, in varsta de 58 de ani, a fost ministru de Finante al Frantei in timpul presedintelui Nicolas Sarkozy, inainte de a prelua sefia FMI, in 2011, intr-un moment in care criza din zona euro era la cel mai inalt nivel. Mandatul ei se termina in 2016.
Purtatorul de cuvant al Fondului, Conny Lotze, a declarat, totodata ca “doamna Lagarde este preocupata de sarcinile pe care le are la conducerea FMI si intentioneaza sa-si duca mandatul pana la capat.”
Oficiali germani si de la FMI au declarat ca Merkel s-a intalnit cu Lagarde, la Washington, la inceputul lui mai. Ele s-au revazut la Berlin doua saptamani mai tarziu, unde Lagarde a participat la o reuniune a conducatorilor unor organizatii economice gazduita de catre Guvernul german.
Sursele citate au declarat ca Hollande inca nu au decis pe cine sustine la UE, dar ca, in cazul in care Merkel este de acord cu un candidat francez la una dintre functiile-cheie de la nivel european, Parisul ar putea sa-l nominalizeze pe fostul premier Jean-Marc Ayrault, un vorbitor de germana si bine vazut la Berlin.
In declaratiile sale publice, Merkel si-a aratat intotdeauna sprijinul pentru Juncker, dar surse din apropierea cancelarului sustin ca acesta se gandeste ca fostul premier al Luxemburgului ar putea sa nu aiba sustinerea tuturor statelor membre pentru preluarea sefiei CE.
Cel mai vocal a fost premierul Marii Britanii, David Cameron, care i-a amenintat pe partenerii europeni cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana, daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker va deveni presedinte al executivului european.
Citand "surse apropiate participantilor" la summitul care a reunit martea trecuta, la Bruxelles, sefii de stat si de Guvern din Uniunea Europeana, saptamanalul german Der Spiegel a anuntat ca, in opinia lui Cameron, alegerea lui Juncker ar "destabiliza in acest moment Guvernul britanic, astfel incat va fi necesara organizarea unui referendum" privind prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana. Acest referendum s-ar solda, cel mai probabil, cu refuzul britanicilor de a mai ramane in componenta Uniunii Europene, ar fi declarat Cameron, intr-o discutie la care a participat, de asemenea, cancelarul german Angela Merkel.
Dupa scrutinul european din 25 mai, a inceput cursa pentru gasirea unui nou presedinte al Comisiei Europene. Juncker pare bine plasat pentru ca partidele conservatoare pe care le reprezinta sa constituie prima forta din noua adunare, dar un anumit numar de lideri conservatori, inclusiv Cameron, il considera prea european si un om al trecutului.
Pe acelasi subiect: