"Indiferent de plata datoriilor, pentru care avem un proces cu Ucraina, in prezent exista un sistem de preplata de gazelor. Dupa cate stiu, au platit 30 de milioane de dolari, ceea ce insemna ca vor primi gaze de aceasta suma", a spus Novak. 

In iunie 2014, grupul rus Gazprom a impus Ucrainei un sistem de preplata a gazelor, din cauza datoriilor care la acea data se ridicau la 5 miliarde de dolari. In urma deciziei, compania ucraineana de stat Naftogaz a cerut Curtii de arbitraj de la Stockholm sa analizeze controactul cu Gazprom, solicitand recuperarea unei sume de ordinul miliardelor de dolari, pentru ca ar fi platit prea mult pentru gazele primite. Gazprom a reactionat cu un proces impotriva Naftogaz, la aceeasi instanta, solicitand recuperarea datoriilor. Prima audiere in acest caz a avut loc la inceputul acestei saptamani. 

Dupa o jumatate de an in care livrarile de gaze rusesti destinate Ucrainei au fost oprite, autoritatile de la Moscova si Kiev au incheiat in octombrie 2014 un acord preliminar, mediat de Comisia Europeana, pentru acoperirea perioadei de iarna. 

Miercuri, Gazprom si Naftogaz au semnat un acord suplimentat referitor la livrarile de gaze, pentru trimestrul al doilea.

Partile implicate in negocieri urmeaza sa se intalneasca din nou pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru a discuta despre continuarea livrarilor, ca si despre tranzitul catre Europa.