Cum rezolva "oracolul" Buffet problema deficitului bugetar al SUA in cinci minute
Solutia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Unite consta in limitarea acestuia la 3% din PIB, considera miliardarul american Warren Buffet, afirmand ca o solutie la problema cheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinci minute. In plus, el spune ca economia mondiala nu se va confrunta cu o noua recesiune.
Propunerea miliardarului, mai in gluma, mai in serios, presupune ca membrii Congresului sa nu mai poata fi realesi daca se depaseste o limita de deficit bugetar, potrivit postului de televiziune CNBC.
"As putea incheia problema deficitului in cinci minute. Trebuie doar o lege care sa prevada ca atunci cand deficitul este mai mare de 3% din PIB, toti membrii Congresului nu au dreptul sa fie realesi. Ar fi stimulati oamenii care trebuie, nu-i asa?", a spus Buffet razand.
Singura problema, noteaza CNBC, ar fi ca legea ar trebui votata exact de politicienii care si-ar pierde astfel slujbele.
Ar exista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirma, insa, procurorul Jarrad Holst. Forurile legislative din doua treimi din statele americane pot cere organizarea unei conventii pentru a propune amendamente. Un astfel de amendament ar trebui ulterior ratificat de doua treimi din adunarile legislative ale statelor. Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege in Statele Unite. Procesul ar dura, insa, mai mult de cinci minute, noteaza CNBC.
Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB.
Reprezentantii celor doua mari partide americane, Republican si Democrat, nu se pot pune de acord asupra reducerii deficitului bugetar, ceruta de republicani pentru accepta o majorare a limitei de indatorare a statului.
SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.
Economia mondiala nu se indreapta spre o noua recesiune
Miliardarul spune ca, in ciuda datelor descurajante privind somajul in SUA, nu exista niciun semn potrivit caruia economia mondiala se indreapta spre o noua recesiune, potrivit Bloomberg. Potrivit datelor oficiale, ritmul angajarilor din America a incetinit in iunie, 15.000 de persoane si-au gasit un loc de munca fata de 25.000 in mai, lucru ce a facut ca dolarul si euro sa aprecieze masiv. "Inseamna ca suntem inca departe fata de unde trebuie sa ajungem. Vedem cresteri (n.red. ale economiei) in toata lumea, insa nu sunt semnificative", spune Buffet.
Citeste si:
"A murit de rusine": tabloidul News of the World s-a inchis dupa 168 de ani de aparitie. Murdoch ar putea vinde intreaga divizie de ziare