Cresterea economica a fost incetinita de factori tranzitorii, insa riscurile persista desi tensiunile de pe pietele financiare mondiale s-au atenuat, a aratat consiliul de politica monetara al bancii centrale americane  

Rezerva Federala anticipeaza revigorarea cresterii economice si scaderea somajului odata ce masurile de politica monetara isi vor face efectul. 

Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke si colegii sai are o valoare record, extinzand portofoliul de active al bancii centrale prin tiparirea de bani injectati in economie prin achizitii de obligatiuni de pe piata, in principal titluri de trezorerie si pachete de credite ipotecare.

Oficialii Fed au stabilit ca beneficiile revigorarii economiei sunt mai importante decat riscul instabilitatii financiare si cresterii inflatiei. 

Fed a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de zero, atat timp cat somajul va ramane la cote de peste 6,5%, iar inflatia nu va depasi 2,5%. 

In prezent, rata somajului din SUA este de 7,8%, iar inflatia anuala inregistrata in decembrie a stagnat la 1,7%, fata de 2,1% in noiembrie. 

Economia SUA a scazut in ultimele trei luni de anul trecut cu 0,1% si a avut cea mai slaba performanta dupa perioada aprilie-iunie 2009, cand se afla inca in recesiune, in urma reducerii cheltuielilor guvernamentale si a stocurilor companiilor, dar a crescut in 2012 cu 2,2%.