"Nu este un lucru bun ca datoria sa creasca in raport cu PIB, ar trebui stabilizata, dar nu este ea insasi o problema", a spus Warren Buffett, director al companiei de investitii Berkshire Hathaway.

Datoria SUA are "o pondere mai redusa in PIB decat la iesirea SUA din Al Doilea Razboi Mondial. Trebuie sa te gandesti la datorie in relatie cu PIB", a spus Buffet, unul dintre cei mai vocali avocati ai taxarii mai ridicate a bogatilor.
PIB al SUA s-a situat in 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari.

"As spune ca intr-o tara cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoana, nimanui nu ar trebui sa-i fie foame, nimanui nu ar trebui sa-i lipseasca educatia, nimeni nu ar trebui sa fie ingrijorat in privinta ingrijirii medicale sau a varstei inaintate", a spus el.

Buffet, 82 de ani, s-a grabit, insa, sa adauge ca nu sustine o redistribuire a averii pana la punctul in care distruge motivatia de a inova. Miliardarul a dat ca exemple cofondatorii Apple, Hewlett-Packard si Microsoft. "Vrei rezultate inegale; vrei ca in acele garaje sa lucreze Steve Jobs, Dave Packards, Bill Gates sau oricine altcineva. Dar nu vrei ca cineva sa mearga la culcare flamand, sa-i fie negata ingrijirea medicala sau strictul necesar pentru viata", a spus miliardarul.

In privinta divergentelor politice din Congresul american, Buffet s-a aratat mai optimist, afirmand ca ceea ce este bun la SUA depaseste cu mult ceea ce este gresit.