Lichiditatile mari generate de operatorul de telefonie mobila America Movil, controlat de Slim, ii pemit acestuia sa finanteze usor achizitii de dimensiunea ofertei retrase pentru KPN, de 9,9 miliarde de dolari.

Miliardarul mexican are flexibilitatea financiara de a urmari active din telecomunicatii care devin disponibile pentru cumparare. Telekom Austria si Telefonica Cehia ar putea deschide calea expansiunii America Movil in Europa, in timp ce dificultatile Telecom Italia in privinta platii datoriilor ar putea forta compania sa vanda pachetul majoritar detinut la operatorul brazilian Tim Participacoes, potrivit Mitsubishi UFJ Securities.

"Ideea de ansamblu pentru America Movil pare sa fie sa intre pe alte piete decat cele doua Americi si sa profite de preturile mai scazute din Europa. Compania ar putea alege sa-si pastreze resursele financiare, in eventualitatea unei decizii a Telecom Italia legata de activele Tim Brazil", a Rick Mattila, analist la Mitsubishi Londra.

Un reprezentant al America Movil a refuzat sa comenteze asupra planurilor de achizitii ale companiei.

Europa a atras atentia lui Slim dupa ce dificultatile economice, intensificarea concurentei si inasprirea reglementarilor au condus la scaderea preturilor actiunilor companiilor. Actiunile KPN au scazut cu 70% in ultimii patru ani, iar cele ale Telekom Austria cu 48%.

Companiile europene sunt evaluate in medie la de 14 ori profiturile estimate pentru anul in curs, cu 24% mai putin fata de operatorii telecom din Statele Unite. Calculele Bloomberg folosesc indicii pentru industria telecom din componenta Standard & Poor’s 500 si Stoxx Europe 600.

Slim, plasat al doilea in topul celor mai bogati oameni din lume, mizeaza pe o revigorare a industriei telecom in Europa, daca autoritatile de reglementare vor permite consolidarea transfrontaliera a companiilor, afirma Andres Bolumburu, analist la Banco de Sabadell.

Partea dificila pentru Slim este intrarea pe piata. Conducerea KPN a respins pretul propus de Slim, considerand ca este prea mic, iar miliardarul nu a reusit sa convinga direct actionarii sa-i accepte oferta.

America Movil detine insa o participatie de circa 30% la KPN. Actiunile companiei olandeze au scazut cu peste 8% de la retragerea ofertei. Conform legii din Olanda, Slim nu va putea incerca o noua oferta de preluare mai devreme de sase luni. Slim detine, de asemenea, 26% din actiunile Telekom Austria, companie evaluata la 2,6 miliarde de euro.