La decizia Moody's au contribuit si perspectivele de crestere economica, dar si sistemul sau bancar, mai ales riscul reprezentat de salvarea grupului bancar Dexia.

"Fragilitatea pietelor obligatiunilor (din zona euro) este tot mai mare si sunt slabe sansele ca situatia sa se schimbe in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Agentia de rating a redus ratingul obligatiunilor emise de guvernul belgian in moneda locala si in euro la "Aa3" de la "Aa1". Noul rating are perspectiva negativa, in urmatorii ani fiind posibila o noua reducere a acestuia.

"Fragilitatea crizei datoriilor suverane (in zona euro) este tot mai inradacinata si este putin probabil ca lucrurile sa se schimbe in viitorul apropiat", se arata in comunicatul de presa al Moody's, citat de Reuters.

Anuntul privind retrogradarea Belgiei vine dupa ce agentia de rating Fitch a retrogradat, vineri, la nivelul "negativ" de la "stabil" perspectiva datoriei pe termen lung a Frantei, mentinand insa nivelul "AAA", potrivit AFP.

In acelasi timp, reprezentantii agentiei declarau intr-un raport ca intentioneaza sa retrogradeze ratingul datoriilor publice a sase state din zona euro, printre care si Belgia - Spania, Italia, Belgia, Slovenia, Cipru si Irlanda.

Citeste si:

O finantista de pe Wall Street povesteste ce a ajutat-o sa avanseze in cariera

Razboiul cuvintelor dintre doua mari puteri ale lumii ia proportii: "Mai bine francez decat britanic"