Problema se va resimti curand si la Bucuresti. Peste un milion de romani lucreaza in Italia, iar aceasta tara, este al treilea partener al nostru la export. In plus, ratele in euro sunt tot mai mari din cauza unui leu din ce in ce mai slab.

Hotarat lucru, mult vestitul "dolce far niente", nu mai tine de cald nimanui. Italienii, proaspat retrogradati de agentia agentia Standard & Poors, de la A+ la A, se alatura altor natiuni europene, obisnuite cu munca in doua viteze - Grecia, Cipru, Spania, Portugalia si destul de surprinzator, Irlanda. Anul acesta, au punctat toate cu minus la ratingul de tara.

Cei care muncesc nemteste zi lumina nu se mira. Exact ca grecii, italienii se odihnesc dupa-amiaza, iar seara le place sa iasa la carciuma, nu sa stea la birou.

Cum era de asteptat, Silvio Berlusconi a reactionat virulent si considera ca decizia a fost pur politica. Efectele retrogradarii s-au vazut insa imediat la burse - indicii au inceput sa joace haotic, in timp ce euro s-a depreciat fata de dolar, de teama propagarii crizei datoriilor.

De aici, si teama de turbulente serioase in toata zona euro. Potrivit Financial Times, gigantul industrial german Siemens ar fi retras intre 4 si 6 miliarde de euro dintr-o banca franceza, plasandu-i la Banca Centrala Europeana. Daca si alte companii de calibru asemanator vor face la fel, viitorul chiar arata sumbru.

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei

Guvernul italian a trecut saptamana trecuta prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avand ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013. 

Datoria publica a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentand circa 120% din Produsul Intern Brut. 

Criza datoriilor de stat din zona euro exercita insa presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei si a deficitului bugetar. Iar increderea investitorilor in capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost intarita de pachetul de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli aprobat saptamana trecuta.

Ce cred analistii

Masurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, indelungate, iar analistii considera ca programul nu va ajuta semnificativ problema stagnarii economice. "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arata intr-un comunicat transmis marti de S&P. 

Agentia a adaugat ca reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificila sau imposibila, deoarece guvernul se bazeaza in mare masura pe cresterea veniturilor intr-o tara unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de crestere vor continua sa slabeasca.  De asemenea, dobanzile de pe piata financiara italiana urmeaza sa creasca, estimeaza S&P. 

Surse oficiale italiene au declarat luni ca guvernul se pregateste sa-si reduca prognoza de crestere economica la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, si pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".

Cei de CNN scriu ca desi drama statului elen va implini in decembrie doi ani, niciun lider al zonei euro nu a reusit sa vina cu o solutie pertinenta pentru salvarea Grecie. Asa ca acum, riscul de contagiune in celelalte tari nu mai este doar ipotetic. Irlanda, Portugalia si acum Italia au avut probleme. Iar, in lipsa unor masuri concrete, doar "Superman mai poate salva situatia".

Ce spune Berlusconi

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat marti ca decizia Standard & Poor's (S&P) de a reduce ratingul de credit al Italiei nu reflecta realitatea si pare influentata de considerente politice, iar guvernul italian a pregatit deja masuri de stimulare a cresterii economice, transmite Reuters.

"Evaluarea efectuata de catre Standard & Poor's pare sa fie dictata mai mult de povestile din ziare decat de relitate si pare sa fie influentata negativ de considerente politice", a afirmat Berlusconi.

El a adaugat ca guvernul a aprobat deja masuri de echilibrate a bugetului pana in 2013 si ca se pregateste sa adopte masuri de consolidare a cresterii economice, care vor fi resimtite pe termen scurt-mediu.

Citeste si:

Italia cade si trage dupa ea intreaga Europa. 6 cauze pentru care fostul imperiu a ajuns pe marginea prapastiei