Berlusconi, corigent la rating. Cum ne va afecta retrogradarea economiei Italiei de catre S&P
Intreaga Europa umbla pe nisipuri miscatoare, iar FMI ne avertizeaza ca economia mondiala, a intrat intr-o faza periculoasa. De parca nu era suficienta situatia din Grecia, a venit peste noi o alta bomba. Agentia "Standard and Poor's", a retrogradat Italia, semn ca economia din Penisula, nu merge, iar autoritatile de la Roma sunt incapabile sa impuna masuri rapide
Guvernul italian a trecut saptamana trecuta prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avand ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013.
Datoria publica a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentand circa 120% din Produsul Intern Brut.
Criza datoriilor de stat din zona euro exercita insa presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei si a deficitului bugetar. Iar increderea investitorilor in capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost intarita de pachetul de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli aprobat saptamana trecuta.
Ce cred analistii
Masurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, indelungate, iar analistii considera ca programul nu va ajuta semnificativ problema stagnarii economice. "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arata intr-un comunicat transmis marti de S&P.
Agentia a adaugat ca reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificila sau imposibila, deoarece guvernul se bazeaza in mare masura pe cresterea veniturilor intr-o tara unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de crestere vor continua sa slabeasca. De asemenea, dobanzile de pe piata financiara italiana urmeaza sa creasca, estimeaza S&P.
Surse oficiale italiene au declarat luni ca guvernul se pregateste sa-si reduca prognoza de crestere economica la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, si pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".
Cei de CNN scriu ca desi drama statului elen va implini in decembrie doi ani, niciun lider al zonei euro nu a reusit sa vina cu o solutie pertinenta pentru salvarea Grecie. Asa ca acum, riscul de contagiune in celelalte tari nu mai este doar ipotetic. Irlanda, Portugalia si acum Italia au avut probleme. Iar, in lipsa unor masuri concrete, doar "Superman mai poate salva situatia".
Ce spune Berlusconi
Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat marti ca decizia Standard & Poor's (S&P) de a reduce ratingul de credit al Italiei nu reflecta realitatea si pare influentata de considerente politice, iar guvernul italian a pregatit deja masuri de stimulare a cresterii economice, transmite Reuters.
"Evaluarea efectuata de catre Standard & Poor's pare sa fie dictata mai mult de povestile din ziare decat de relitate si pare sa fie influentata negativ de considerente politice", a afirmat Berlusconi.
El a adaugat ca guvernul a aprobat deja masuri de echilibrate a bugetului pana in 2013 si ca se pregateste sa adopte masuri de consolidare a cresterii economice, care vor fi resimtite pe termen scurt-mediu.
Citeste si: