Ce acopera aceasta factura? Cum se va derula negocierea? Londra va trebui sa plateasca suma ceruta de UE? AFP incearca sa raspunda acestor intrebari cu privire la bani, care vor cantari greu in divortul dintre UE si Marea Britanie.

Ce va contine factura?

”Atunci cand o tara paraseste Uniunea, nu exista pedepse, nu exista premii de dat la plecare, dar trebuie sa incheiem socotelile”, a avertizat recent negociatorul-sef al UE, francezul Michel Barnier, amintind ca Londra are ”angajamente” bugetare de respectat.

Cea mai mare parte reprezinta ”angajamentele restante” - o expresie care desemneaza angajamentele asumate de catre Regatul Unit in cadrul bugetelor anuale ale UE (bugetul pe 2017 al Uniunii este de aproape 159 de miliarde de euro), dar inca neonorate.

Mai delicat, UE ar vrea ca Londra sa onoreze, de asemnea, angajamente care nu sunt inca prinse in aceste bugete anuale, dar care sunt promise ”fondurilor structurale” (destinate tarilor celor mai sarace din Uniune) sau altor programe plurianuale, in domeniul cercetarii de exemplu. Dar si partea Regatului Unit in garantarea unor imprumuturi acordate de UE.

Negocierea va include, de asemenea, problema pensiilor functionarilor europeni. ”Nu este vorba despre pensionarea functionarilor britanici, ci de partea Regatului Unit in pensiile tuturor functionarilor UE”, explica o sursa diplomatica.

Cat?

Nicio cifra oficiala nu a fost publicata, insa potrivit unui oficial european de rang inalt Comisia Europeana (CE) a evaluat intre 55 si 60 de miliarde de euro suma pe care Londra va trebui sa o plateasca pentru a-si onora ansamblul angajamentelor. ”Este in jurul acestei sume”, a confirmat, in urma cu cateva zile presedintele CE Jean-Claude Juncker, "dar va trebui sa calculam stiintific”.

Negocierea nu ar trebui sa inceapa, insa, cu o batalie a cifrelor, da asigurari o sursa de la Bruxelles apropiata dosarului, ci cu punerea la punct a unor ”principii si unei metodologii” pe care cele doua parti vor incerca sa le adopte consensual.

Daca vor reusi,, ele vor putea sa avanseze in celelalte doua dosare considerate urgente de Bruxelles - problema frontierei nord-irlandeze si cea a drepturilor cetatenilor britanici in UE si europeni in Regatul Unit -, iar apoi sa le deschida pe toate celelalte, fara sa fie necesar sa inchida detaliile facturii.

Va fi Londra obligata sa plateasca?

Potrivit unei comisii din cadrul Camerei Lorzilor, Regatul Unit ar putea sa paraseasca in mod legal UE fara sa achite factura plecarii, cu rsicul de a compromite toate celelalte aspecte ale negocierilor. Insa ”noi suntem o natiune care isi onoreaza obligatiile”, a declarat ministrul britanic al Finantelor Philip Hammond.

In vederea unei reduceri a notei de plata, britanicii ar urma sa sublinieze ca o parte din bunurile UE le apartin, ca de exemplu cladirile institutiilor.

Atunci cand parasesti un club de golf, nu ceri o parte a valorii cladirii. Nu asa stau lucrurile”, avertizeaza, insa, un diplomat.

In ceea ce priveste Bruxellesul, lucrurile sunt clare. ”Daca nu avem un acord asupra «exit bill» (factura de achitat), nu avem acord al iesirii deloc”, da asigurari un oficial european de rang inalt.

Care sunt consecintele asupra bugetului UE?

Regatul Unit ”participa in medie cu 14%” la bugetele programelor europene, a apreciat Michel Barnier. El se afla intre ”contribuabilii clari” la bugetul UE - adica da anual mai multi bani decat primeste.

Potrivit unui studiu recent, intocmit de Institutul Jacques Delors, Brexitul va reprezenta un ”soc” pentru bugetul european.

El va provoca, potrivit acestui studiu, un deficit ”de 5 pana la 17 miliarde de euro pe an”, in functie de ce vor alege sa faca Cei 27 (sa-si mareasca contributiile, sa-si reduca cheltuielile sau sa combine cele doua posibilitati), ceea ce anunta o ”targuiala dificila” intre ele.