Dupa iesirea din UE, Regatul Unit vrea banii arabilor. Marea Britanie si Qatarul infiinteaza un comitet mixt pentru incheierea unui acord comercial post-Brexit
Marea Britanie si Qatarul vor infiinta un comitet economic si comercial mixt, care sa creeze conditiile pentru un acord comercial cu emiratul si restul statelor din Golful Persic, dupa Brexit, a declarat marti premierul britanic Theresa May, transmite Reuters, preluata de News.ro.
May, care urmeaza sa declanseze miercuri procesul oficial de iesire din Uniunea Europeana, a spus ca tara sa vrea aprofundarea relatiilor cu Qatarul in domenii precum aparare, educatie, sanatate, energie si servicii financiare.
”Sunt incantata ca infiintam un nou comitet mixt economic si comercial”, a declarat May la o conferinta pe tema investitiilor de la Birmingham. Ea se va intalni cu investitori din Qatar in cursul acestei zile.
"Sper ca putem deschide calea pentru un acord comercial ambitios, dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, inclusiv unul cu intreaga regiune a Golfului Persic", a mai spus May.
Premierul din Qatar, seicul Abdullah Bin Nasser al-Thani, a declarat la conferinta ca investitiile de 5 miliarde de lire sterline in Marea Britanie, anuntate luni, vor fi in intreaga economie, inclusiv in Scotia.
O delegatie din Qatar formata din peste 400 de oficiali si lideri de afaceri, condusa de premierul emiratului, seicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, a avut mai multe intalniri cu oficiali britanici, la Londra si Birmingham.
Emiratul vrea sa coopereze cu guvernul si firmele britanice pentru atinge acest obiectiv intr-o perioada in care Marea Britanie vrea sa isi construiasca o imagine globala, a adaugat el.
Inainte de separarea de UE, Marea Britanie ia masuri sa pastreze investitiile straine, mergand pana la oferirea de promisiuni scrise Nissan Motor, intr-un efort de a combate concurenta din alte state europene, care vor sa atraga talente si capital.
Qatarul are la randul sau interese mari ca economia britanica sa ramana puternica in timpul si dupa Brexit. Emiratul este cel mai mare producator de gaze naturale lichefiate si acopera 90% din importurile britanice ale acestui carburant.
Qatarul a investit miliarde de dolari in banca Barclays, in timpul crizei financiare, si si-a construit in Marea Britanie un portofoliu de actiuni si proprietati imobiliare in valoare de peste 40 de miliarde de lire sterline, in ultimul deceniu.
Protejarea valorii activelor din Marea Britanie, care includ intre altele magazinele Harrods, o participatie la J Sainsbury si proprietati ca hotelul Savoy si zgarie-norul Shard, nu este singurul motiv din spatele vizitei in Marea Britanie.
Preturile scazute ale petrolului au redus veniturile guvernului, obligand Qatarul, cea mai bogata tara din lume pe cap de locuitor, sa emita in luna mai obligatiuni de 9 miliarde de dolari. Oficialii emiratului vor sa atraga mai multe investitii, pentru diversificarea economiei in afara industriei petrolului ti gazelor si continua dezvoltarea infrastructurii, intr-un program de 200 de miliarde de dolari, inainte de Cupa Mondiala din 2022.
Pe acelasi subiect: