In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

Presedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter ca Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la noua luni dupa referendumul din 23 iunie.

Tusk a publicat si o fotografie cu momentul in care a primit scrisoarea semnata de premierul britanic Theresa May.

Consiliul European va transmite scrisoarea tuturor statelor membre, desi expertii se asteapta ca Londra sa fi distribuit deja, si ea, cate o copie tarilor membre, in semn de curtoazie, relateaza Financial Times.

De asemenea, Tusk va pune in circulatie propuneri pentru linii de negociere, in termen de 48 de ore de la declansarea Brexit.

In urmatoarele saptamani, experti din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfectiona pana la summitul de la sfarsitul lunii aprilie.

CITITI AICI SCRISOAREA THERESEI MAY CATRE DONALD TUSK

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis si secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alatura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii in Brazilia, Alex Ellis, in prezent inalt oficial in Departamentul condus de Daivs.

In tabara UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier si de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucreaza in Consiliul European.

Dupa doi ani de negocieri, un acord pentru Brexit va trebui sa fie aprobat de majoritatea calificata a statelor membre. Nu este nevoie de un vot in unanimitate.

Pe de alta parte, Parlamentul European are dreptul sa blocheze acordul, daca nu este de acord cu prevederile sale.

In Marea Britanie, May a promis sa acorde Parlamentului dreptul de a vota termenii acordului final, dar rezultatul votului este doar consultative.

 

Brexitul se va finaliza peste doi ani

Invocarea articolului 50 va da start cronometrului pentru negocierea unui acord, care trebuie sa fie finalizat si ratificat pana pe 29 martie 2019.

La noua luni dupa ce 51,9% dintre alegatorii britanici au votat pentru Brexit, premierul May il va informa printr-o scrisoare pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ca Marea Britanie se va retrage dupa 44 de ani din UE.

Reprezentantul Permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, va livra personal in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei) scrisoarea de invocare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

De asemenea, executivul britanic sustine ca drepturile imigrantilor europeni care se stabilesc in tara vor fi radical diferite pentru cei care au ajuns dupa 29 martie 2017.

Un premier proeuropean scoate Regatul din UE

Premierul May, care a facut campanie pentru tabara proeuropeana, va avea la dispozitie doi ani pentru a finaliza negocierea unui acord cu Uniunea Europeana, iar diplomatii europeni considera deja ca aceasta a dat semne de distantare fata de ideea unei proceduri dure de Brexit.

”Ne aflam in pragul unui moment important pentru Marea Britanie, in timp ce vom incepe negocierile care ne vor conduce spre un nou parteneriat cu Europa. Vom lua aceasta oportunitate pentru a pune bazele unei tari mai globale”, a declarat luni Theresa May.

De asemenea, premierul britanic are cea mai grea responsabilitate in ajunul retragerii din blocul comunitar, adica aceea de a pastra unitatea Marii Britanii in ciuda organizarii unui nou referendum pentru independenta in Scotia si a crizei politice din Irlanda de Nord.

May (60 de ani) trebuie sa pastreze unitatea tarii in timp ce se pregateste pentru discutii dificile pe finante, comert, securitate si o serie de probleme complexe, pe care le va purta cu celalalte 27 de tari ale Uniunii Europene.

Salt in necunoscut pentru a cincea economie a lumii

Rezultatele acestor negocieri vor determina viitorul unei economii de 2,6 trilioane de dolari, a cincea cea mai mare din lume si a doua din Europa. De asemenea, negocierile sunt extrem de importante pentru capitala britanica, care vrea sa ramana un centru financiar global, dar risca sa piarda acest statut dupa Brexit.

Pentru Uniunea Europeana, pierderea britanicilor este cea mai mare lovitura data celor sase decenii de eforturi intense pentru construirea unitatii europene, care s-a ridicat din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Liderii europeni sustin ca nu vor sa pedepseasca Marea Britanie. Insa, popularitatea de care se bucura pe continent formatiunile nationaliste si eurosceptice inseamna ca blocul comunitar nu-si poate permite sa ofere termeni generosi Londrei, care risca sa incurajeze alte tari europene sa urmeze calea Brexit-ului.

Declansarea Brexitului, pas cu pas

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, se asteapta ca scrisoarea de anuntare a intentiei de retragere a Marii Britanii din UE sa fie livrata personal de diplomatii britanici la Bruxelles. Aceasta sarcina va reveni reprezentantului permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow. Ulterior, May este asteptata sa tina un discurs in Parlament.

Scrisoarea va incerca sa dea un ton pozitiv pentru negocieri si sa recapituleze cele doisprezece puncte cheie anuntate pe 17 ianuarie de catre Theresa May.

Donald Tusk va prezenta tarilor europene in termen de 48 de ore din momentul in care Marea Britanie activeaza articolul 50 un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeana.

Insa, negocierile sunt in acest moment incerte. May a promis ca va incerca sa obtina cel mai mare acces posibil la pietele europene, dar vrea in acelasi timp sa semneze propriile acorduri de liber schimb cu tari din intreaga lume si sa limiteze imigratia din Europa.

Theresa May militeaza pentru un “Brexit dur”

Premierul britanic a recunoscut ca asemenea masuri ar cere retragerea de pe piata unica europeana, intemeiata pe libera miscare a bunurilor, serviciilor si oamenilor. De asemenea, printre prioritatile exprimate de sefa executivului se numara retragerea din jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene si asigurarea unui comert ”fara probleme” cu UE.

Theresa May vrea inclusiv o renegociere a statutului de care se bucura in uniunea vamala europeana, care impune vami pentru bunurile importante in blocul comunitar.

Intre timp, diplomatii europeni si-au exprimat indoiala ca Marea Britanie va reusi sa negocieze intr-o perioada de doi ani atat divortul de blocul comunitar, cat si o nou relatie comerciala cu UE.

”Voi sunteti cei care au decis sa plece, nu noi am vrut ca voi sa plecati. Cea mai grea chestie de rezolvat este relatia comerciala - nu stiu cum asta s-ar putea face in calendar”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.

De asemenea, un numar urias de intrebari raman fara raspuns, inclusiv daca exportatorii isi vor pastra accesul liber la piata unica, fara sa plateasca taxe vamale, ori daca institutiile financiare britanice vor putea in continuare sa-si serveasca clientii din UE.

Goldman Sachs ia in considerare o mutare a angajatilor din Marea Britanie din cauza iesirii din UE. Alte multinationale ar putea sa-si anunte miercuri investitorii despre planurile pe care le au in epoca Brexit.

Scotia decide organizarea unui nou referendum pentru independenta, cu o zi inaintea declansarii Brexitului

Cu o zi inaintea lansarii Brexitului, deputatii scotieni au autorizat-o marti, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, sa ceara Londrei sa organizeze un nou referendum pe tema independentei Scotiei, un scrutin susceptibil sa dinamiteze Regatul Unit, relateaza AFP, preluata de News.ro.

Parlamentul regional, dominat de sustintorii independentei din cadrul Partidului National Scotian (SNP), s-a pronuntat cu 69 de voturi la 59 in favoarea acestei noi consultari, dupa cea care esuat in 2014.

Motiunea adoptata prevede ca aceasta consultare sa aiba loc in toamna lui 2018 sau primavara lui 2019. Nicola Sturgeon urmeaza, acum, sa obtina acordul premierului britanic Theresa May si al Parlamentului de la Westminster sa organizeze acest al doilea scrutin.

Fara Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scotieni, premierul scotian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atat de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani dupa cel in care separatistii au fost invinsi - cu 45 la 55% din voturi - in 2014.

”Circumstantele s-au schimbat odata cu Brexitul”, insista conducatoarea SNP, care vrea ca Scotia sa continua sa faca parte cel putin din piata unica europeana.

Ea spera sa organizeze o noua consultare la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019, inaintea finalizarii negocierilor cu privire la Brexit dintre UE si Regatul Unit.

Theresa May, insa, a anuntat deja ca ea considera ca ”nu este momentul potrivit” pentru un referendum in Scotia si are, in mod teoretic, puterea de a bloca initiativa.

Presa britanica si-a luat la revedere de la UE, dupa 44 de ani: ”Marea Britanie paseste in necunoscut”

Presa britanica si-a luat la revedere de la Uniunea Europeana, dupa 44 de ani, publicatiile afisand pe primele pagini titluri prin care si-au exprimat regretul sau, dimpotriva, bucuria in privinta declansarii procesului formal de implementare a Brexitului.

The Guardian a publicat pe prima pagina un puzzle cu harta Europei din care lipsesc piesele ce ar fi trebuit sa reprezinte Marea Britanie. In locul pieselor este afisat titlul: ”Today Britain steps into the unknown” (”Astazi Marea Britanie paseste in necunoscut”).

Pe de alta parte, tabloidul Daily Mail a folosit titlul cu majuscule ”Libertate!”, cu referire la momentul in care Theresa May a semnat scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, inainte de a fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK.

Tabloidul The Sun, inca cel mai vandut cotidian britanic, a publicat pe prima pagina o imagine cu Stancile albe de la Dover, care despart Anglia de Franta, alaturi de titlul ”The Sun. Dover & Out”, care trimite la expresia ”over and out”, o formula informala de a spune ”la revedere”. Deasupra titlului, The Sun a publicat textul: ”Astazi, in timp ce prim-ministrul nostru declanseaza iesirea Marii Britanii din UE, transmitem acest mesaj de pe cunoscutele Stanci albe catre vecinii nostri”.

Intr-o nota mai sobra, The Times a optat pentru titlul “The eyes of history are watching” (”Ochii istoriei urmaresc”), incadrat langa portretul lui Robert Walpole, primul prim-ministru al Marii Britanii, tablou care apare deasupra unui semineu in fata caruia Theresa May a semnat scrisoarea.

Activarea oficiala a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri in vederea stabilirii conditiilor iesirii Marii Britanii din UE.