Indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a crescut de la 53,9 puncte in octombrie pana la 54,4 puncte in noiembrie, peste estimarile analistilor care mizau pe un rezultat de 53,9 puncte.

Un indice PMI de peste 50 de puncte indica expansiunea economiei, iar sub aceasta valoare reflecta scaderea.  

"Acestea sunt cifre bune. Pentru regiunea euro, in ansamblu, ne asteptam la o crestere de 0,4-0,5%", a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit.

"Problema e ca nu este foarte diferit de ceea ce am vazut in cursul acestui an, iar BCE va fi dezamagita de ritmul de crestere, avand in vedere stimulentele care au fost introduse deja", a adaugat Williamson.  

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput in martie sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde euro. Cu taote acestea, economia zonei euro inregistreaza doar o crestere modesta, iar preturile s-au majorat doar cu 0,1% luna trecuta.  

Comenzile noi la export au inregistrat in noiembrie cea mai mare crestere din ultimele sase luni, subindicele inregistrand o crestere pana la 52,8 puncte de la 52,7 puncte in octombrie, ceea e a dus indicele PMI pentru sectorul manufacturier la 52,8 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimele 19 luni.  

De asemenea, sectorul serviciilor a inregistrat cea mai mare crestere de dupa mai 2011, indicele PMI pentru acest sector ajungand la 54,6 puncte, de la 54,1 puncte in octombrie, ceea ce a incurajat firmele sa creasca angajarile.  

Uzinele din zona euro au profitat de deprecierea monedei euro, care a facut bunurile si serviciile mai ieftine pentru cumparatorii din strainatate.

Moneda unica s-a depreciat cu aproximativ 12% in acest an.