Mario Draghi: BCE va utiliza toate instrumentele pentru a creste rapid inflatia
Banca Centrala Europeana este gata sa actioneze rapid pentru a stimula inflatia in zona euro, a declarat, vineri, presedintele BCE, Mario Draghi, evocand printre instrumentele posibile modificarea programului de achizitii de active si a dobanzii la depozite, transmite Reuters.
"Daca vom decide ca traiectoria actuala a politicii noastre nu este suficienta pentru atingerea obiectivului nostru, vom face ceea ce trebuie pentru a creste inflatia cat mai rapid posibil'" a declarat Mario Draghi, la Frankfurt.
Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput in martie sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde euro. In pofida acestor achizitii, economia zonei euro inregistreaza doar o crestere modesta, iar oficialii BCE au inceput sa ia in considerare noi masuri pentru a sustine cresterea economica si inflatia.
Mario Draghi a laudat programul de achizitionare de active, subliniind ca a redus costul creditului pentru companiile din zona euro, si a adaugat ca schema ar putea fi extinsa, iar compozitia sa modificata, pentru a oferi noi stimulente.
"Daca vom ajunge la concluzia ca balanta riscurilor la adresa obiectivului nostru privind stabilitatea preturilor pe termen mediu este orientata in jos, vom actiona utilizand toate instrumentele disponibile in cadrul mandatului nostru. In particular, consideram programul de achizitionare de active drept un instrument puternic si flexibil, care poate fi ajustat in termeni de marime, compozitie si durata pentru a ajunge la o politica mai expansionista", a explicat Mario Draghi.
El a adaugat ca BCE ar putea modifica si nivelul dobanzii la depozite, pentru a spori impactul programului de achizitionare de active.
In septembrie 2014, BCE a redus la minus 0,20% dobanda la depozitele constituite de bancile comerciale la BCE, in ideea de a le incuraja sa relanseze creditarea si astfel sa sustina cresterea economica.
La acea data, BCE a subliniat ca nu poate merge mai departe, insa alte banci centrale au demonstrat ca reduceri si mai mari sunt posibile, un exemplu in acest sens fiind cele din Elvetia si Danemarca, acestea reducand dobanda la depozite pana la minus 0,75%. Declaratiile lui Mario Draghi sunt cel mai puternic semnal ca BCE va anunta noi masuri de stimulare la sedinta de politica monetara din 3 decembrie, pentru a impiedica inflatia sa scada si mai mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.