In martie 2015, BCE a demarat mult asteptatul program de relaxare cantitativa, de 1.100 miliarde euro, pentru a redresa economia zonei euro si a evita riscul unei spirale deflationiste.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 miliarde euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016. 

Aceste optiuni pot fi cu siguranta proiectate, a explicat Nowotny, fara a da si alte amanunte. 

Si Draghi a declarat luna aceasta ca programul BCE de achizitionare de active ar putea fi prelungit dincolo de septembrie 2016, iar nivelul si tipul achizitiilor ar putea fi ajustat. 

Un sondaj derulat luni de Reuters arata ca BCE va adopta noi masuri pentru a sprijini economia zonei euro si majorarea inflatiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievati sustin ca BCE va extinde programul de achizitii cu inca 20 de miliarde euro lunar, suma totala din fiecare luna ajungand la 80 de miliarde euro.

Traderii sunt convinsi ca BCE va prelungi programul de relaxare cantitativa. 

Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,2% in august, un nivel similar cu cel inregistrat luna precedenta. Rata inflatiei in cele 19 state membre ale zonei euro a revenit in teritoriul pozitiv in mai, pentru prima data dupa sase luni, ajungand la 0,3% si calmand ingrijorarile cu privire la posibilitatea unei deflatii in zona euro.

Intre timp insa cresterea preturilor a revenit si stagneaza la nivelul de 0,2%.

Cu toate acestea, rata anuala a inflatiei in zona euro este mult sub tinta BCE, care mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. 

Pe langa masurile de relaxare cantitativa introduse de BCE, cresterea zonei euro a fost stimulata de pretul scazut al titeiului si deprecierea euro. 

Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% urmand sa creasca la 1,3% anul viitor - mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutie. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei.