Draghi transmite ca BCE este pregatita sa-si extinda programul de achizitii de obligatiuni. "Gardienii" euro vor lua o decizie in decembrie
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a transmis joi un semnal clar ca BCE este pregatita sa-si extinda programul de achizitii de obligatiuni. El a precizat ca institutia isi va reexamina politica la urmatoarea sedinta din decembrie, transmite AFP.
Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a achizitionat lunar din martie obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 miliarde euro.
Liderii BCE intentioneaza sa deruleze acest program pana in septembrie 2016 sau pana cand rata anuala a inflatiei va reveni in apropierea obiectivului tinta de 2%.
In septembrie, insa, rata anuala a inflatiei in zona euro a cazut in teritoriul negativ, minus 0,1%, din cauza nivelului redus al pretului petrolului, iar Mario Draghi a avertizat ca inflatia in zona euro va ramane la un nivel scazut in perioada urmatoare.
Joi, Mario Draghi a anuntat ca gardienii euro vor revizui programul de stimulente la ultima reuniune a consiliului guvernatorilor BCE, cand vor fi dezvaluite de asemenea noile prognoze de inflatie si crestere economica.
"Gradul de acomodare a politicii economice va trebui reexaminat la reuniunea de politica monetara din decembrie cand vor fi disponibile noile prognoze", a declarat Mario Draghi.
"Suntem gata sa actionam daca va fi nevoie", a reiterat Draghi, referindu-se la posibilitatea de a oferi noi masuri de stimulare.
In schimb, Mario Draghi a subliniat ca politica monetara nu poate rezolva de una singura problemele economice ale zonei euro si a cerut guvernelor europene sa adopte si ele masuri suplimentare.
"Politicile fiscale ar trebui sa sprijine relansarea economica, respectand in continuare regulile fiscale ale UE", a apreciat presedintele BCE.
Economia zonei euro a crescut cu 0,4% in T2, insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 11%.
Mario Draghi a atras atentia asupra riscurilor la adresa cresterii economice si inflatiei care provin de pe urma incetinirii ritmului de crestere in China si alte mari economii emergente precum si de pe urma preturilor reduse la materii prime.
BCE a decis sa lase nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care stationeaza din septembrie 2014.