"In jurul orei 17.45 (18.45 ora Romaniei), a fost efectuat un tir aupra unui vehicul libian identificat clar ca apartinand fortelor pro-Kadhafi", a declarat pentru postul de televiziune BFMTV colonelul Thierry Burckhard, purtatorul de cuvant al Statului Major al armatei.

Intrebat despre o eventuala riposta, el a afirmat ca nu are "niciun raport care sa mentioneze o riposta a fortelor libiene".

Anterior, presedintele francez Nicholas Sarkozy anuntase ca avioanele franceze survoleaza Libia pentru a impiedica "atacuri aeriene" ale fortelor lui Muammar Kadhafi asupra Benghazi si sunt "pregatite sa intervina impotriva blindatelor".

Presedintele francez a afirmat insa ca "usa diplomatiei" se va redeschide daca agresiunile impotriva populatiei "vor inceta" in Libia.

El i-a cerut, de asemenea, colonelului Kadhafi sa respecte "fara intarziere si fara rezerve" rezolutia ONU pentru a "evita ce este mai rau".

"Mai este timp pentru ca Muammar Kadhafi sa evite ce este mai rau, conformandu-se fara intarziere si fara rezerve tuturor cerintelor comunitatii internationale", a declarat Sarkozy.

"Poarta diplomatiei se va redeschide in momentul in care agresiunile vor inceta", a continuat el.

"Astazi, intervenim in Libia sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU. Impreuna cu partenerii nostri, in special partenerii nostri arabi, vom face acest lucru pentru a proteja populatia civila de nebunia ucigasa a unui regim care, asasinandu-si propriul popor, a pierdut orice legitimitate", a subliniat liderul francez.

"Intervenim pentru a permite poporului libian sa isi aleaga el insusi destinul. Acesta nu va fi privat de drepturile sale prin violenta si teroare", a insistat Sarkozy.

Fortele aliate, gata de RAZBOI! Ce flota aeriana folosesc Franta, Marea Britanie si SUA pentru a bombarda Libia

Liderul libian Muammar Kadhafi a avertizat, pe de alta parte, Parisul, Londra si ONU ca vor regreta orice ingerinta in afacerile interne ale Libiei, a anuntat un purtator de cuvant al regimului.

"Daca veti interveni in tara noastra, veti regreta", a declarat purtatorul de cuvant citandu-l pe liderul libian.

Muammar Kadhafi le-a adresat un mesaj "urgent" presedintilor american si francez, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, premierului britanic David Cameron si secretarului general al ONU Ban Ki-Moon, a anuntat sambata un purtator de cuvant al regimului.

In mesajul adresat presedintelui Obama si liderului ONU, Kadhafi afirma: "Tot poporul libian este cu mine si sunt pregatiti sa moara pentru mine, barbatii, femeile si copiii".