INCEPE RAZBOIUL. NATO, gata sa atace Libia in cateva ore. Kadhafi: "Daca lumea devine nebuna, vom fi si noi!" VIDEO
Ministrul de externe al Libiei, Mousa Koussa, a anuntat ca tara sa "pune armele jos", ca urmare a rezolutiei ONU. Franta se arata, insa, neincrezatoare. Ministrul Teodor Baconschi a spus ca Romania va participa la aceste actiuni si ca e "pe receptie", noteaza stirileprotv.ro.
Consiliul de Securitate al ONU a hotarat aseara, dupa trei zile de negocieri, sa foloseasca forta impotriva trupelor lui Kadhafi. Anglia, Canada, Franta, Norvegia, Danemarca, SUA, Quatar si Emiratele Arabe Unite sunt tarile care si-au anuntat deja participarea la interventia militara din Libia, scrie Mediafax.
Se vor lua toate masurile necesare pentru a proteja civilii si pentru a impune armatei libiene sa inceteze focul, inclusiv raiduri aeriene.
De asemenea, rezolutia ONU prevede o zona de interdictie aeriana pentru a impiedica aviatia colonelului Kadhafi sa bombardeze opozantii.
De partea cealalta, liderul libian ii ameninta pe cei care se pregatesc sa atace Libia, intr-un interviu pentru televiziunea publica portugheza RTP. Kadhafi avertizeaza statele care si-au prezentat deja intentia sa atace Libia, in urma rezolutiei ONU, ca le va face viata un infern.
"Daca lumea devine nebuna, vom fi si noi. Vom riposta. Vom trasforma viata lor in infern", a spus Kadhafi in interviul realizat cu cateva ore inaintea votarii rezolutiei in Consiliul de Securitate al ONU.
"Ce este acest rasism, aceasta ura? Ce este aceasta nebunie?", a intrebat Kadhafi.
Pentru atacarea Libiei au votat zece din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Brazilia, China, Germania, India si Rusia s-au abtinut de la vot.
Anterior, Franta anuntase ca vor avea loc atacuri aeriene imediat dupa adoptarea rezolutiei.
"Fiecare zi, fiecare ora care trece mareste responsabilitatea care apasa pe umerii nostri. Sa avem grija sa nu ajungem prea tarziu. Va fi onoarea Consiliului de Securitate de a fi facut sa prevaleze legea asupra fortei in Libia, democratia asupra dictaturii, libertatea asupra opresiunii", a spus ministrul francez de Externe, Alain Juppe, care s-a deplasat special la New York.
Potrivit declaratiei lui Juppe, Libia urmeaza sa fie bombardata.
"Am anuntat, deja, ca vom pune in aplicare rezolutia, iar rezolutia prevede posibilitatea, pentru statele membre care doresc acest lucru, sa utilizeze mijloace militare", a declarat ministrul unui grup de jurnalisti, cu cateva ore inainte de votarea rezolutiei.
Asadar, atacurile militare impotriva regimului libian dupa rezolutia ONU vor interveni "rapid", "in cateva ore", iar francezii vor "participa", conform purtatorului de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin.
Baroin a explicat sa interventia militara din Libia "nu este o ocupatie a teritoriului libian", ci "un dispozitiv de natura militara pentru a proteja poporul libian si a-i permite sa mearga pana la capatul dorintei sale de libertate si, deci, la caderea regimului Kadhafi".
Si Uniunea Europeana este de acord cu aceasta rezolutie adoptata de Consiliul de Securitate al ONU. Mai mult decat atat, UE si-a anuntat disponibilitatea de a participa la „atac”.
"Uniunea Europeana este pregatita sa aplice aceasta rezolutie, in cadrul mandatului si competentelor sale", au spus presedintele UE, Herman Van Rompuy.
Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, s-a declarat "bucuros si usurat ca, in cele din urma, comunitatea internationala a actionat concret pentru a-l impiedica pe Kadhafi sa-si ucida propria populatie".
Premierul britanic, David Cameron a declarat ca prima misiune militara din Libia va fi coordonata de un grup format din Marea Britanie, SUA si Franta, "cu sprijinul arabilor". Interventia militara va fi insa, exclusiv aeriana.
Libia isi inchide spatiul aerian
Ca urmare a hotararii Consiliului de Securitate al ONU, Libia si-a inchis astazi, spatiul aerian, potrivit Agentiei Europene pentru Control Aerian, Eurocontrol.
"Tripoli nu mai accepta trafic (aerian) pana la noi ordine", scrie eurocontrol.int
Ce tari sunt dispuse sa participe la interventia militara din Libia?
Canada, Franta, Norvegia, Danemarca, Quatar si Emiratele Arabe Unite sunt tarile care si-au anuntat deja participarea la interventia militara din Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. In ceea ce priveste Polonia, aceasta intentioneaza sa ofere un sprijin logistic umanitar.
Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare.
"Este rezonabil sa trimitem mijloace aeriene", au spus si oficialii norvegieni.
La randul sau, Danemarca cere "cat mai rapid posibil", sprijinul Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe pentru a trimite contributii care sa includa avioane de lupta, a spus ministrul de Externe danez, Lene Espersen.
Pe de alta parte, Varsovia este pregatita si ea sa ofere avioane de transport, dar exclude participarea sa la o forta de atac in Libia, potrivit ministrului polonez al Apararii, Bogdan Klich.
"Am decis miercuri cu presedintele si prim-ministrul ca implicarea Poloniei intr-o forta de atac este exclusa", a spus Klich pentru postul privat de radio TOK FM.
Si Qatarul si Emiratele Arabe Unite vor participa la operatiunile militare impotriva regimului libian.
"Va exista o participare a Qatarului si a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmata la Consiliul de Securitate", a spus un diplomat acreditat la Natiunile Unite.
Pe acelasi subiect: