A doua tara din lume, dupa Australia, care adopta pachetele de tigari "neutre", este din Europa. Comerciantii de tutun, revoltati: "E un scandal, o catastrofa"
Franta este de joi prima tara europeana si a doua din lume, dupa Australia, care va impune comercializarea pe teritoriul ei a pachetelor de tigarete "neutre". Miscarea face parte din cadrul unui plan de lupta contra fumatului, care a declansat nemultumirea companiilor din industria tutunului, informeaza AFP, potrivit Mediafax.
Proiectul a fost dezvaluit joi de ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine.
Pentru a fi mai putin atractive, pachetele de tigarete vor fi standardizate si vor avea de acum inainte aceeasi forma, marime, culoare si tipografie, a precizat ministrul francez.
O noua directiva europeana antitabac, adoptata in februarie de Parlamentul European, prevedea deja cresterea in dimensiune a avertismentelor sanitare de pe pachetele de tigarete si includerea unor imagini socante si a unor sloganuri care sa acopere 65% din suprafata pachetelor.
Franta a decis sa mearga si mai departe, optand pentru pachetul "neutru", o masura care pentru moment a fost experimentata doar in Australia, unde toate tigaretele sunt vandute din decembrie 2012 in pachete uniforme, verzi, lipsite de logouri, care contin avertismente medicale si fotografii cu bolnavi.
Australia spera ca prin aceasta masura sa scada procentul de fumatori din randul populatiei adulte de la 15% la 10% pana in anul 2018.
Vanzarile de tutun si de tigarete au scazut de atunci cu aproape 3%, ajungand la 3,4 miliarde de dolari australieni (2,35 miliarde euro) in primul trimestru din 2014, fata de 3,5 miliarde de dolari australieni in ultimul trimestru din 2012.
Proiectul adoptat joi in Franta se inscrie in linia unui plan mai vast de lupta contra cancerului, initiat in februarie 2014 de presedintele socialist François Hollande. Una dintre ambitiile sale este de a limita fumatul in randul tinerilor, intrucat Franta figureaza pe lista "elevilor rai" din Europa in ceea ce priveste consumul de tutun in randul celor de pana la 16 ani.
Instaurarea pachetului neutru este solicitata de multa vreme de asociatiile de lupta contra fumatului
"E un scandal, o catastrofa", a declarat Pascal Montredon, presedintele Confederatiei comerciantilor de tutun si tigarete, care a denuntat decizia guvernului francez despre care spune ca a fost luata "fara consultari prealabile".
Printre celelalte masuri ale planului guvernamental anuntate joi figureaza si interzicerea tigaretelor electronice in anumite locuri publice, precum scoli, mijloacele de transport in comun si spatiile destinate festivalurilor.
Interzise minorilor din martie 2014, tigaretele electronice au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in Franta in ultimii doi ani.
In Franta, ca in majoritatea tarilor, fumatul reprezinta principala cauza evitabila de deces si determina aproximativ 73.000 de decese pe an.