"Numai in ultimele zile, intre 2-6 mai, directorii generali a doua companii din Statele Unite si uneia din Germania au refuzat sa participe la formul care reuneste anual sute de investitori rusi si straini", a relatat publicatia rusa Izvestia.

In cazul companiilor germane, este vorba in special despre presedintele Siemens, Joe Kaeser, si seful Deutsche Bank, Jurgen Fitschen.  Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a dezmintit informatia.  "Jurgen Fitschen nu a confirmat participarea pentru ca deschiderea forumului coincide cu reuniunea anuala a bancii din Germania, pe 22 mai", a declarat Dmitri Aguicev, purtatorul de cuvant al diviziei din Rusia a institutiei financiare. 

Potrivit Izvestia, 14 directori de companii americane s-au retras, intre care cei ai Visa, PepsiCo si Cisco Systems, alaturi de sefi ai unor companii europene, asiatice si din America de Sud. 

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat postului de radio Echo din Moscova ca refuzul mai multor lideri de companii americane a fost impus de guvernul SUA, in urma sanctiunilor aplicate Rusiei in legatura cu criza ucraineana. 

"Nu sunt decizii ale companiilor, ci masuri impuse. Refuzul de participare este legat de presiunile la care sunt supuse", a spus Peskov.  El a adaugat ca multe dintre companii vor sa participe la forum si o vor face, ele avand proiecte de consolidare a activitatilor in Rusia.