Ponta, pentru AFP: Rusia este principala amenintare la nivel regional, in principal energetic. Cea mai buna solutie pentru toti ar fi constituirea "Uniunii Europene a energiei"
Victor Ponta. Sursa foto: Mediafax
Rusia reprezinta "principala amenintare pentru securitatea regionala", mai degraba din punct de vedere energetic decat militar, in principal din cauza dependentei tarilor de importurile de gaz rusesc, afirma premierul Victor Ponta, citat de Agentia France Presse, scrie Mediafax.
"Continuu sa cred ca Rusia reprezinta principala amenintare pentru securitatea regionala, mai degraba din punctul de vedere al energiei decat pe plan militar", a declarat Ponta intr-un interviu pentru trei agentii de presa internationale. "Toate tarile din regiune depind mai mult sau mai putin de importurile de gaz rusesc", a precizat Ponta.
Chiar daca Romania importa de la Gazprom doar aproximativ 15-20% din consumul de gaz necesar pentru perioada de iarna, cred ca "cea mai buna solutie pentru toti" ar fi constituirea "Uniunii Europene a energiei", a afirmat Ponta. Actualul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, pledeaza pentru acest proiect.
Ponta a subliniat ca Bucurestiul trebuie sa ia o decizie in privinta exploatarii gazelor de sist. "Parlamentul trebuie sa adopte o lege care sa spuna clar daca autorizeaza (exploatarea gazelor de sist - n.red.), si in ce conditii, sau daca interzice exploatarea", a declarat Ponta, apreciind ca decizia trebuie asumata atat de majoritatea parlamentara, cat si de opozitie.
Chevron a efectuat prospectii in nord-estul Romaniei, iar rezultatele, care vor stabili daca exista resurse de gaze de sist, "sunt in curs de analizare", a comunicat pentru AFP compania americana, care s-a confruntat cu proteste in special in zona Pungesti (Vaslui).
"Nicio activitate economica nu ar trebui sa se desfasoare intr-un mediu social ostil", a subliniat Ponta, sugerand ca Romania ar trebui sa se concentreze pe exploatarea zacamintelor de gaz de sist din platoul Marii Negre, unde, potrivit AFP, exista zone aflate in concesiunea ExxonMobil (SUA) si OMV Petrom (Austria).
Cele doua companii au anuntat in anul 2012 ca au descoperit in aceasta zona un zacamant reprezentand de opt ori productia anuala a Romaniei, adica intre 42 si 84 de miliarde metri cubi de gaz.
Potrivit lui Ponta, una dintre prioritatile Romaniei va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre reteaua nationala, un proiect estimat la peste un miliard de euro.
Pe acelasi subiect: