Departamentul pentru Energie: Pretul gazelor pentru populatie, din productia interna, nu creste pana la 1 iulie 2015
Gaze naturale. Foto: AFP/Mediafax
Pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.
"Pana la 1 iulie 2015 preturile gazelor naturale produse in Romania si platite de populatie nu vor creste. In ceea ce priveste preturile gazelor naturale platite de populatie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale", se arata intr-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut marti, la Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale.
Discutiile au vizat continuarea implementarii regulilor de guvernanta corporativa in societatile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare si de continuare a eficientizarii in unele companii de stat din energie si liberalizarea pietei gazelor naturale.
Liberalizarea pietei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.
In comunicat se precizeaza ca, referitor la situatia CET-urilor, Comisia Europeana este de acord ca regimul acestora sa ramana neschimbat fata de situatia din prezent, adica pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica acelasi tarif ca si pentru consumatorii casnici.
Departamentul pentru Energie precizeaza ca niciodata nu a existat riscul ca facturile populatiei pentru energie termica si gaze naturale sa creasca de la 1 ianuarie 2015.
"Valorile preturilor de referinta pentru anul 2015 pentru energia termica produsa de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul presedintelui ANRE din 29 octombrie 2014, publicat in Monitorul Oficial. Conform normelor legale in vigoare, aceste valori de referinta sunt calculate in functie de evolutiile preturilor combustibililor din a doua jumatate a anului 2013, prima jumatate a lui 2014 si sunt corelate cu un coeficient de variatie in functie de inflatie", se mai spune in comunicat.
Ministrul pentru Energie Razvan Nicolescu si deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Servicii si Industrie din Camera Deputatilor, au avut miercuri, in plenul Camerei, un schimb de replici pe tema pretului gazelor naturale si al energiei termice.
Nicolescu i-a spus lui Iancu ca nu s-a pus niciodata problema cresterii pretului energiei termice in 2015, la care Iancu i-a replicat spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul".
Mai multe despre:
#gaze naturale#Razvan Nicolescu
Pe acelasi subiect: