Statul nu va vinde pachetul majoritar de actiuni la Electrica, asa cum cere FMI
Statul nu va renunta la pachetul majoritar de actiuni la Electrica, asa cum cere Fondul Monetar international (FMI), Guvernul fiind de acord doar cu cedarea unor participatii minoritare la cele trei sucursale de distributie a companiei, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale.
"Nici nu se pune problema privatizarii integrale sau a vanzarii pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la Electrica. Vor fi vandute pachete de 10-15% din cele trei filiale de distributia ale Electrica", au afirmat sursele.
Cele trei filiale de furnizare ale Electrica vor ramane integral la stat. Delegatia FMI s-a intalnit joi cu reprezentanti ai Ministerului Economiei.
Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, a declarat luni intr-o conferinta ca FMI nu este foarte interesat ca Romania sa inlocuiasca termocentralele ineficiente cu unitati noi prin privatizari, dar pune "o anumita presiune" pentru vanzarea companiei de stat Electrica.
"Ce am realiza cu asta (cu privatizarea Electrica - n.r.)? Ar diparea comparatia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamatii referitoare la companii care si-au eficientizat costurile pentru obtinerea de profituri", a adaugat Sandulescu.
Electrica are activitati de distributie si furnizare a electricitatii si este controlata de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si cehii de la CEZ (Oltenia).
Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.
Pe acelasi subiect: