"Evolutia preturilor petrolului este unul dintre potentialele riscuri care ameninta economia globala, insa statele G20 sunt constiente de aceasta problema. Tarile producatoare de petrol cunosc acest potential risc si au aratat ca vor actiona pentru a preveni materializarea lui", a spus Vittorio Grilli, adjunctul ministrului italian al Economiei, noteaza Mediafax.

Ministrul Finantelor din Brazilia, Guido Montega, a declarat ca aprecierea rapida a preturilor petrolului reprezinta un motiv serios de ingrijorare, mai ales pentru ca este determinata de chestiuni politice.

Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume, este membra a G20. Rusia, Canada si Mexic, de asemenea state producatoare si exportatoare de petrol, fac parte din G20.

Surse oficiale au declarat pentru Reuters ca ministrii Finantelor din statele G20 vor avertiza duminica, in comunicatul pregatit pentru finalul reuniunii de la Mexico City, asupra riscurilor generate de cresterea preturilor petrolului din cauza tensiunilor geopolitice, care ameninta revenirea fragila a economiei mondiale.

Pretul petrolului Brent a depasit vineri pragul de 125 dolari pe baril, urcand la maximul ultimelor 10 luni, din cauza temerilor privind tensiunile din Iran.

Arabia Saudita a crescut puternic exporturile in aceasta saptamana si a suplimentat livrarile catre cei mai mari clienti din intreaga lume, surse din industrie afirmand ca actiunea a incetinit semnificativ cresterea pretului petrolului.

Sanctiunile financiare de tip embargo impuse asupra Iranului au oprit exporturile statului catre numerosi clienti din Europa si Asia, care s-au indreptat catre alte surse, impingand in sus cererea. Cotatia petrolului Brent in euro a atins la sfarsitul saptamanii un nou record istoric, de peste 93 euro pe baril.

Citeste si:

Vor sa schimbe traditia. Marile economii emergente propun un candidat comun la presedintia Bancii Mondiale