Atena a anuntat ca va organiza un referendum pe tema planului european de sustinere financiara, astfel ca unii lideri europeni au avertizat ca o respingere a planului ar insemna automat iesirea Greciei din zona euro. 

Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare in decembrie 2009, a introdus in premiera clauza iesirii unui stat din Uniunea Europeana. In schimb, nu exista nicio clauza care sa prevada renuntarea la moneda euro. 

"Locul Greciei este in zona euro si avem instrumente in acest sens. Am ajuns la acorduri pentru ca Grecia sa ramana in zona euro", a insistat Karolina Kottova.

Reuniunea G20 din Franta, care ar fi trebuit sa se concentreze asupra reformarii sistemului financiar mondial, incepe insa sub presiunea agravarii crizei datoriilor, dupa ce Grecia a anuntat organizarea unui referendum pe tema pachetului de masuri de austeritate, potrivit Reuters. 

Franta si Germania au avertizat Grecia ca trebuie sa se decida urgent daca vrea sa ramana in zona euro

Papandreou a fost chemat la Cannes inaintea summit-ului si a fost avertizat de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furiosi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale si al euro.  Cei doi l-au convins pe Papandreou sa programeze referendumul la inceputul lunii decembrie si au insistat sa vizeze problema mai ample a ramanerii Greciei in zona euro si nu doar pachetul de ajutor extern si masuri de austeritate convenit saptamana trecuta. 

Merkel si Sarkozy au afirmat, de asemenea, ca Atena nu va primi decat dupa referendum transa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul.  Daca in urma referendumului grecii ar respinge pachetul de masuri convenite, ajutorul de la UE si FMI ar inceta, aruncand Grecia intr-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro si cu posibilitatea de a se extinde la tari precum Spania sau Italia. 

In timpul scurtei intalniri a liderilor zonei euro, Merkel se va intalni cu presedintele SUA, Barack Obama.  Summit-ul G20 trebuia sa inceapa formal cu un pranz de lucru, destinat economiei globale, insa probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa. 

Sarkozy spera sa foloseasca presedintia franceza a G20 pe post de trambulina pentru alegerile prezindentiale din 2012, cand vrea sa obtina un nou mandat. Seful statului francez stabilise obiective ambitioase la reuniunea G20, intre care o regandire a sistemului monetar international si masuri de combatere a volatilitatii preturilor materiilor prime.  Presedintele francez a fost insa, nevoit sa tempereze obiectivele, intrucat combaterea crizei a devenit prioritara. 

Sarkozy s-a intalnit miercuri cu presedintele Chinei, Hu Jintao, parte a unui efort european de a convinge economiile emergente sa contribuie la cresterea resurselor financiare ale Facilitatii Europene penttru Stabilitate Financiara. Presedintele chinez a transmis, insa, ca depinde de Europa sa-si rezolve problema datoriilor. 

La summit-ul G20, care va avea loc joi si vineri la Cannes, sunt asteptate 33 de delegatii si circa 3.000 de participanti. 

Din G20 fac parte tarile industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franta, Canada, Italia, Marea Britanie si Japonia, la care se adauga 12 state emergente, si anume Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeana.